Re: Audit-zkušenosti
Nějaký čas jsem pracovala v auditu a opravdu si nedovedu představit, jak bych stihla audit za 8 hodin. Zajímalo by mě taky, jak vypadá dokumentace auditu, popis všech testů, které dělá atd. Navíc, výkazy auditor nedělá, ty už by měl dostat jen ke kontrole - ověřuje přece účetní závěrku a výroční zprávu.
Re: Audit-zkušenosti
asi bych Vám doporučila změnit auditory, my děláme audit, v říjnu přijdou na 14 dní do firmy 4 lidi na předaudit, pak přijdou v únoru na týden a dubnu na 14 dní, celou dobu sedí, makají, ptají se, když tady nejsou, neuplyne týden, aby nechtěli tabulky, výkazy atd. běhají stovky a stovky mejlů, chtějí všechno, každou fakturu nad určitou částku (třeba 100tis Kč) vidět - k tomu smlouvy k službám, dodáky a příjemky k materiálu, k vystaveným fakturám dodáky a výdejky, smlouvy s cenami, bankovní výpisy na vybrané platby, pokladní doklady na vyšší částky, samozřejmě kompletní deník, hlavní knihu po účtech - vše v excelu a pátrají, tabulky, kterým nikdo nerozumí, na mzdy, leasingy, odpisy, podrozvahovou evidenci; kurzování, zásoby, sklady, investice/opravy/technické zhodnocení, 90% všech zařazovacích protokolů, přiznání k dph a k jiným daním; taky se odsouhlasovávají závazky a pohledávky s min. 50ti zákazníky a dodavateli, odsouhlasování všech bank, úvěrů, půjček, ke všemu smlouvy
sedíme u toho v šesti lidech třebas 3 měsíce, než jim dáme vše, co chtějí a oni nám dají zprávu
a ještě jsem zapomněla říct, že k nám jezdí na řádné termíny inventur, vždycky si vyberou pobočku, typ inventury a auditor se účastní, třeba si vybere suroviny pro výrobu, nebo sklad náhradních dílů na určité provozovně, loni nám nařídil třeba spočítat 850 kuliček, chlapi to chtěli vzít odhadem, museli 2 hodiny počítat, stál nad nima a kontroloval...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.