Re: 2 brigády v jednom měsíci - Prohláše
Dobrý den, s odvoláním na zákon o dani z příjmů § 38 k odst. 3) Pobírá-li poplatník za stejný kalendářní měsíc mzdu současně nebo postupně od více plátců daně, přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění pouze jeden plátce daně, u kterého uplatní poplatník nárok .., tzn. že p o s t u p n ě za sebou může v jednom měsíci podepsat u obou, ale slevu na dani poskytne pouze jeden. Z jedné brigády nebude mít daň sraženou žádnou, z druhé zálohovou 15% a o tu si může požádat posledního z-tele v roce o vrácení či podat DAP.
pokud je výdělek u obou do 5.000,- bude mít tam, kde nemá podepsáno prohlášení, daň srážkouvou, čímž bude daňová povinnost splněna....u prvního podepíše, nebude mít daň žádnou, takže nemusí podávat ani daňové přiznání...pokud by byl výdělek nad 5.000, postupovalo by se jinak
Nevím, zda reagujete na moji odpověď ..? Odpovídala jsem v souladu s tím, že bude mít podepsané daňové prohlášení postupně za sebou u obou zaměstnavatelů, takže i když bude mít u druhého brutto do 5000, také bude mít sraženou zálohovou daň a nikoliv srážkovou. A pokud u obou podepíše, pak - pokud není jiný důvod - nebude mít ani povinnost podání DAP (DAP pak v případě, že nebude z nějakého důvodu žádat u posl.z-tele o roční zúčtování, ale aby byla možnost vrácení sražené zálohové daně, pak DAP-proto jsem psala roční zúčtování nebo DAP).
MOC děkuji!! Tak jsem to myslela, že podepíše postupně u obou, akorát zatím má podepsáno u toho druhého, tak mu bude muset včas dodatečně oznámit, že bude podepisovat na začátku ještě jedno Prohlášení.
Tzn. že slevu uplatní u 1. brigády, druhou vyřeší RZD /popř. DP/.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.