Re: odpisy, zůstatková cena
Vedete DE nebo PU? Pokud PU, tak UO=DO? ( možno u neauditovaných společností). Nebo máte UO rozdílné od DO?
Odpovím vám obecně: Mám majetek k 1.1., ale nemám ho k 31.12.= mám nárok na 1/2 DO/rok, DZC při prodeji je také daňově uznatelná. Pokud máte UO rozdílné od DO, UO zaúčtujete dle vašeho odpisového plánu nebo směrnice ( buď 1-8, nebo 1-9, záleží jak to máte ve směrnici stanovené) a UO a UZC pak musíte v DP za r. 2012 srovnat na DO a DZC.
Děkuji za odpověd, ale moc se v těch zkratkách nevyznám. Moc prosím o dovysvětlení. Vedeme účetnictví, s.r.o. Mám tedy nárok pouze na odpis v 1/2 za rok i když prodám kdykoliv během roku. Zůstatkovou cenu, která byla k 31.12.2011 ?? nebo k 30.6.2012 ??zaúčtuji do nákladů. A co s případnou 2/2 odpisu za rok.
zkratky:
UO účetní odpis, DO daňový odpis, UZC účetní zůstatková cena, DZC daňová zůstatková cena.
Pro vás bude nejjednodušší stanovit si ve svém odpisovém plánu, že UO=DO (účetní odpisy se rovnají daňovým odpisům). Tudíž ve svém účetnictví při prodeji v 9/2012 zaúčtujete odpisy 1-6/2012 551/082 a zaúčtujete vyřazení z důvodu prodeje 082/022 v pořizovací ceně a zůstatkovou cenu k 30.6.2012 541/082. Tím se vám UO=DO a UZC=DZC a v daňovém přiznání DPPO za r. 2012 už nic nebudete v této souvislosti dělat. Odpisy na účtě 551 a zůstatková cena na účtě 541 budou plně daňově uznatelné. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.