Re: člen volební komise
Ze stránek min.vnitra ČR :
IV. Nárok člena okrskové volební komise a zvláštní okrskové volební komise na pracovní volno a náhradu mzdy
Podle ustanovení § 82 věty druhé zákona o volbách do Parlamentu má člen okrskové volební komise a zvláštní okrskové volební komise, který je v pracovním poměru nebo poměru obdobném pracovnímu poměru, nárok na pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu a na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku od uvolňujícího zaměstnavatele.
Zaměstnavatel se může následně obrátit na příslušný obecní úřad a požádat o refundaci náhrady mzdy, která mu bude vyplacena, neboť se jedná o výdaj související s volbami podle čl. 1 odst. 3 písm. h) směrnice Ministerstva financí č.j. 124/1354/2002, který je možno uhradit z prostředků státního rozpočtu poskytovaných územním samosprávným celkům na úhradu volebních výdajů.
Jenom nevím, jestli to ještě platí, ale pokud pojedu zítra na školení k volbám, tak se zeptám (moc se mi tam ovšem nechce, je to ztráta času).
Ještě k tématu:
Činnost členů OVK a překážka v práci s náhradou mzdy
Novelou volebních zákonů a zákoníku práce (dále jen „ZP“), provedenou zákonem č. 320/2009 Sb., byla činnost členů OVK a zvláštních OVK pro všechny druhy voleb po nezbytně nutnou dobu prohlášena za překážku v práci s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku, kterou poskytuje uvolňující zaměstnavatel (jde-li o zaměstnance v pracovním poměru). Přitom zákony nestanoví povinnost refundace ze strany správních orgánů – ta je ale dána v ustanovení § 206 odst. 3 a 4 zákoníku práce.
zdroj:http://www.alfasoftware.cz/krajske-senatni-volby-2012/
Pozor, pozor. domnívám se, že je nárok na refundaci i při školení předsedů a zapisovatelů. Byla jsem sama na školení a dostala jsem potvrzení pro zaměstnavatele o účasti na školení a tam byla poznámka, že toto potvrzení slouží jako podklad pro refundaci mzdy. Ale zatím to ověřeno nemám. Volala jsem si na Statistiku, a tam jsou asi na obědě :-)
Takže když zjistím více, písnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.