Re: Odpočet na dítě
>Mohu uplatnit odpočet na dítě za září zaměstnankyni,
>když dítě udělalo reparát v září.
Naposledy za srpen. Doufám, že se v září stihlo přihlásit na ÚP, aby si nemuselo samo platit ZP.
>
>A můžu uplatňovat zaměstnankyni odpočet na dítě, které
>již nestuduje, ale je na rodičáku?
Pokud je dceři víc jak 18 let a nestuduje, tak mne nenapadá, z jakého důvodu by byla nezaopatřeným dítětem. Možná by šlo uplatnit daňové zvýhodnění na vnouče, ale na to jste napsala málo informací.
Vnouče s nimi žije ve společné domácnosti. Ta dcera se asi na ÚP hlásit nemusí když studovala a byla na rodičáku? A nyní tedy v polovině září udělala reparát maturity a je stále na rodičáku.
Ještě mi napadlo, zda by na tu dceru nemohla uplatnit odpočet kdyby jsme sepsali čestné prohlášení, že byla do datumu maturity studentem?
Petro, dcera studovala, měla maturovat v květnu nebo v červnu, neodmaturovala a škola jí povolila opakování maturity v září. Zákon říká, že v takovém případě je studentem jen do 31.8.
Kdyby v září odmaturovala a šla na VŠ, tak by byla studentem stále a matka by na ni mohla uplatňovat zvýhodnění pořád. Ale pokud jí byla povoleno opakování maturity na září a dál už nestuduje, může mít matka zvýhodnění naposledy za srpen, přes to nejede vlak. Za září už ne, ať už byla ta maturita v září udělaná nebo ne.
Další věcí ale je, kdo uplatňuje zvýhodnění na to malé. Matka toho dítěte asi příjem nemá, ta je "na rodičáku", jak píšete, a určitě nemá příjmy, že? Uplatňuje zvýhodnění na to dítě otec dítěte? Pokud ani ten ne, může ho uplatnit babička nebo dědeček, pokud s nimi to vnouče žije ve společné domácnosti.
Musíte mít potvrzení o studiu a to vám škola dá jen na dobu, kdy byla studentem. Čestné prohlášení vám v tomto případě je k ničemu. Jestliže ještě pobírá rodičovský příspěvek, je pojištěná státem a není nutné se hlásit na ÚP.
Rodiče by si mohli uplatnit daňové zvýhodnění na vnouče. Pochopila jsem, že dcera není vdaná. To by ovšem znamenalo, aby vystupovali jako společná domácnost s dcerou a vnoučetem v žádostech o všechny dávky, např. přídavky na děti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.