Re: Doplatek mzdy a daň
Já si to, Karo, vysvětlovala tak, že do 5000,- srážková, od 5000,- sice zálohová, ale nemusí podávat DP, může to zaměstnavatel zahrnout do potvrzení a poslední zaměstnavatel v roce mu udělá RZD.
Je to § 38 ch, odst.1), jestli k tomu máte nějaké komentáře.
Re: Doplatek mzdy a daň
Omlouvám se, že reaguji až teď, skočila na mě nějaká nemoc. Ano, asi to bude tento § a právě z něho mně vyplývá, že by se mu i příjem do 5000, dodatečně zúčtovaný, měl zdanit zálohovou daní,
§38ch: Poplatník, který ve zdaňovacím období pobíral mzdu pouze od jednoho nebo od více plátců daně postupně včetně mezd zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci dodatečně v době, kdy poplatník pro ně již nevykonával závislou činnost nebo funkci a podepsal u těchto plátců prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 a 5, může požádat písemně o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění posledního z uvedených plátců daně, a to nejpozději do 15.února po uplynutí zdaňovacího období. Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění neprovede plátce u poplatníka, který podá nebo je povinen podat přiznání k dani.
Vysvětluji si to takto: Zaměstnavatele má postupně za sebou. Je to mzda vyplacená dodatečně (tento dodatečný doplatek není nijak vymezen, tzn. že to může být jakákoli částka, tedy i do 5000). U tohoto bývalého zaměstnavatele měl podepsané prohlášení.době, kdy u něj byl zaměstnán. A jestliže to má jít do zúčtování, tak z toho přece nemůže být srážková daň.
Pro Katku - je to doplatek mzdy, část mzdy, ne celá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.