Re: DPH a faktura z roku 2011
Nesouhlasím. Právě stejný případ jsem řešila i zde a nakonec mi to objasnila daňová poradkyně. Cituji, co mi napsala:
V případě, že na fakturu byla v loňském roce vytvořena dohadná položka, můžete si DPH uplatnit. Nárok na odpočet lze totiž uplatnit až do tří let po zdaňovacím období , ve kterém Vám nárok vznikl, a to podle §73 odst.3 (zákona o DPH).
Pokud dohadná položka vytvořena nebyla, můžete fakturu zaúčtovat do nedaňových nákladů v letošním roce, a za loňský rok si podat dodatečné daňové přiznání z příjmu právnických osob §41 odst.4. Tím Vám vzniká i nárok na odpočet DPH, který si můžete uplatnit ve 3.Q letošního roku.
Fakturu můžete zaúčtovat i do nedaňových nákladů a dodatečné přiznání nepodávat (pokud se jedná o velmi malou částku), tím Vám však nevzniká ani nárok na odpočet DPH.
Re: DPH a faktura z roku 2011
Daňová poradkyně se opírá o fakt, že náklady musí být zaúčtovány do období, se kterým věcně souvisí. Tedy když to nebudu mít letos v nákladech, tak si ani neuplatním DPH.
Nejlepší by bylo zeptat se někoho na FÚ :). Ale i tam jsem se přesvědčila, že co člověk, to názor. A pak si vyberte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.