Re: Máte penzijní připojištění?
Děkuji... No tak ten příspěvek od firmy je určitě hodně motivující, šťastná to žena :o) Bohužel s tím odpočtem na daních to chtějí změnit - limit pro odpočet prý nebude 6000 Kč, ale odečíst prý půjde pouze to, co přesáhne 12000/rok - stát nás tlačí do kouta. Uvidíme jak to bude, i když já bych na odpočet stejně nedosáhla (víc jak 300 Kč bych tam nyní nespořila).
D.V. já bych vám doporučila to neuzavírat.
A to z jednoduchého důvodu. Každá koruna bude v nadcházejícím období pro vás potřebná.
V 28 jste nic nezmeškala, Časem můžete spořit spíše v rámci investic (umožňuje např. i zmiňovaný Conseq - pravidelné úložky) a je to pro vás vhodnější.
Radím klientům poměr úspor tak, aby 1/3 šla na děti,jejich výchovu, potřeby - vrátí se vám to také až časem solidaritou dospělých dětí s vámi :-).
solidaritou dospělých dětí s vámi :-).
I Vám Alen děkuji za Váš čas a doporučení, každopádně jsem teď stejně zmatená jako na začátku - půlka radí ano, druhá půlka ne :o) No ještě to probereme s manželem, zda uzavřeme či nikoliv. To, že teď bude každá koruná dobrá je mi jasné a za jiných okolností bych to určitě odložila, ale rozhodnout se bohužel musíme do konce listopadu.
Jakékoliv rozhodování pod tlakem je špatně. Mj. nové penziní fondy budou mít řadu výhod pro klienty - jako např. různá strategie investování - tudíž i možnost vyššího výnosu, bude to podléhat dědickému řízení ....atd. atd. já osobně si nemyslím, že je dobré ve věku do cca 35-40 let uzavírat starý typ penzijního připojištění.
Proč na to zprostředkovatelé tak tlačí? Z důvodu vlastní provize, která je ted za starý typ smlouvy vyšší, pak to bude regulováno a už si nepřijdou na tyto částky.
Ještě jednou děkuji... Máte pravdu, že i časem bude mít penzijní připojištění své výhody, takže asi bude lepší ho uzavřít případně někdy později, kdy naspořené peníze nebudou tolik v nedohlednu jako teď. Ještě si to necháme projít hlavou, ale pravděpodobně jste mě přesvědčila, že to pro nás není zrovna nejvýhodnější investice...
Rozdíl mezi starým a novým typem PP je docela velký. Osobně bych doporučil si stávající PP založit, ikdyž třeba jen na malou částku. Pokud nebudete mít v budoucnu volné peníze k dispozici, lze ji i "zmrazit".
Nejpodstatnější rozdíl je v tom, že ze stávající smlouvy můžete kdykoliv přejít na novou, zatímco opačně to už nikdy nepůjde. Časem až podle výsledku hospodaření nových fondů (a porovnáním ostatních podmínek) se můžete rozhodnout, zdali přestoupit, či ne.
Pokud jste mladšího věku, pak se PP nevyplatí, zvlášt podle nových smluv. V dlouhodobém horizontu se výnos limitně blíží dosaženému zhodnocení - tj. státní podpora se "rozpustí".
Pokud zaměstnavatel nabízí příspěvek, tak se PP obecně vzato vyplatí (ovšem záleží na jeho výši a případně podmínkách).
Re: Upřesnění pro Jirku Z.
Hm, hezký věk...
Jinak PP Vám asi výhody nepřinese a to ani za novýché podmínek.
Kdysi jsem to počítal a PP mi vyšlo jako přínosné na dobu max. 15 let.
Jsou i jiné instrumenty :stavební spoření, investice do dluhopisů, akcií atd. Ale vždy POUZE za podmínky, že budete rozumět fungování daného produktu
Re: Upřesnění pro Jirku Z.
Tak k tomu věku také záleží na úhlu pohledu - v souvislosti s nejistou budoucností (nejistota zaměstnání, zajištění důchodu apod....) moc ne, ale snažím se tyto skutečnosti moc nepřipouštět a užívat výhod mého věku. Ale ještě jednou děkuji za vyjádření k dotazu a přeji hezký zbytek dne...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.