Re: nárok na PPM
dobrý den, čtu si vaši diskuzi a chtěla bych se zeptat,známá otěhotněla v dubnu a konec PP má k 30.4. tohoto roku.
1.8.2009 - 30.6.2011 zaměstnaná
1.7.2011 - 31.8.2011 byl PU
PP trval od 1.9.2011 - 30.4.2012 a řekli ji, že na PPM nebude mít nárok. Poslední PP trval více než 180 dní a 270dnů podle mě také splnuje.
děkuji za odpověď
Paní RenataH píše, pokud PP netrvá alespoň 180
dní ( v případě mojí známé je to 210dní), pak je ochranná doba tak douhá,jak dlouho trval PP. Ještě jsem se chtěla zeptat, nastoupit na MD myslíte 6 týdnů před porodem?děkuji za vaši trpělivost, ale pořád tomu nerozumím
Pokud PP netrvá aspoň 180 dní, pak je ochranná doba tak dlouhá, jak dlouho trval PP. Ale ochranná doba je nejdéle 180 dní. Takže i když PP trval více než 180 dní (píšete, že trval 210 dní), ochranná doba je stejně jen 180 dní.
Nástup na MD může být v rozmezí 8 - 6 týdnů před předpokládaným porodem (tj. 56 až 42 dní přede dnem předpokládaného porodu). Takže pokud 56. den před předpokládaným dnem porodu nespadl do doby 180 dnů od ukončení prac. poměru, na mateřské dávky nevznikl nárok.
děkuji moc za vyčerpávající odpověď, teď jsem to už pochopila. Moje známá hned po škole pracovala a byla na UP jen v době co jsem uvedla, od školy uběhlo 9let a přesto mít nic nebude, možná na to máte jiný názor,ale připadně mi to nespravedlivé. Dlouho se snažili o miminko a když bude, tak nemá žádnou podporu ve státě, protože počala v špatnou dobu. přeji pěknýden
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.