Re: Nezaměstnaná paní bude platit zdrav
Ale prosím Vás, ÚP nikdy práci nenabízel. ÚP jen uchazeče posílá do nějakých firem a lidi kolem padesátky tam pár prvních měsíců ani neposílají. Maminka končí, protože sama dala výpověď nebo se dohodla nebo byla dána výpověď jí nebo jí končí poměr na dobu určitou?
To jsem se ptala jen proto, že pokud dala sama výpověď nebo se dohodli bez uvedení nějakého vážného důvodu (např. zdravotní důvody) a ani to nebyla dohoda z důvodu nadbytečnosti, bude mít podporu zkrácenou. Na ÚP bych ale šla - viz moje odpověď níže.
Před 5 lety jsem chodila na úp co 3 neděle, vždycky mi vyjeli 2 nabídky, kam jsem musela zajít. Letos mi řekla paní, že už nikam neposílají, protože firmy už nemají povinnost nic hlásit, takže není kam posílat. Na úp jsem chodila jednou za dva měsíce, odškrtli si mě a hotovo. Na otázku proč tam tedy chodím - no abychom věděli, že existujete a že jste si třeba nenašla práci....
Já, když jsem měla malé děti, a byla jsem po rodičovské, tak jsem šla na pracák. Každý měsíc jsem se musela hlásit, práci samozřejmě žádnou nenabízeli, ale to, že tam vůbec nemusím být vedená, protože jsem měla tři děti - 4,8,10let, mi samozřejmě neřekli. Mohla jsem se jenom nahlásit na ZP, a ne lítat jak cvok pořád na pracák, kde se mě pokaždé opovržlivě ptali, jestli už mám práci. Když jsem se to později dozvěděla, a zeptala se, proč mi to neřekli, tak mi sdělili, že to není jejich povinnost. Ovšem buzerovat jejich povinnost byla.
jenže milá zlatá vy si plete pojmy, pracák není instituce pro to, aby lidi nemuseli platit pojištění, ale eviduje "uchazeče o zaměstnání", tedy lidi, kteří chtějí pracovat. Tudíž oni opravdu nemohli vám nic říct, protože automaticky předpokládali, že hledáte práci, nikoli že jste tam kvůli tomu, abyste si nemusela platit pojištění.
V tom dalším s vámi souhlasím, moc lidem práci opravdu nenašli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.