Re: Vydajovy pausal a DPH benzin
Dekuji za link, jenze ja zadne vydaje uplatnovat nemohu, vse zahrnuje vydajovy pausal, takze se mi asi nevyplati pocitat odpisy, vest knihu jizd atd. Je tedy asi jasne, ze vse bychom museli zacit pocitat pokud budu chtit vyuzit odpocet DPH a ucetnictvi se mi dost zkomplikuje :-(
Re: Vydajovy pausal a DPH benzin
Ano, je to tak, že pokud uplatňujete výdaje paušálem, žádné další výdaje již uplatnit nemůžete. Ale pokud budete plátcem DPH, tak musíte vést evidenci pro DPH a archivovat daňové doklady pro prokázání nároku na odpočet DPH.
Jenže jelikož nemáte auto zahrnuté v majetku, tak nemůžete dávat do nákladů výdaje za PHM a tím pádem si ani uplatňovat z těchto dokladů DPH. Pokud není auto v majetku, máte nárok pouze na náhradu za PHM a náhradu za opotřebení vozidla, dále máte povinnost platit silniční daň.
Ve Vašem případě (uplatnění výdajů paušálem) nemáte tedy nárok na odpočet DPH z nákupu PHM (to byste neměl ani při uplatnění skutečných výdajů). A jelikož používáte auto pro účely podnikání, máte povinnost platit silniční daň.
Snad jsem se do toho moc nezamotala a je to alespoň trochu srozumitelné...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.