Re: Zrušení prac. poměru ve zkuš. době
Tak jsem si volala na inspektorát práce ohledně tohoto případu a tam mi sdělili, že i když jsme podali oznámení již 19.10. s tím, že bude prac. poměr ukončen k 31.10., tak se stejně nesmí tento poměr zrušit dle §66 v době prvních 21 kalendářních dnů, takže můžeme zrušit až 22 kalendářní den. Náš auditor mi poradil to samé, že bychom v případě soudu nemuseli vyhrát, kdyby byl prac. poměr ukončen už 31.10.
V tomto případě bych doporučila právníka znalého této problematiky.
http://www.epravo.cz/top/clanky/k-problematickym-aspektum-zakazu-zruseni-pracovniho-pomeru-ve-zkusebni-dobe-66-odst-1-zakoniku-prace-79510.html
http://www.vozab.com/files/52-Pracovnepravni%20Newsletter-1-2012.pdf
>>>>>>Dobrý den, prosím Vás dne 19. 10. jsme písemně
>>>>>>sdělili
>>>>>>zaměstnanci, že 31.10. mu skončí prac. poměr ve
>>>>>>zkušební době. Toto sdělení nám zaměstnanec podepsal.
>>>>>>Bohužel 29.10. onemocněl a teď nevím, jestli mu ten
>>>>>>prac.
>>>>>>poměr končí k 31.10., když už to sdělení dostal před
>>>>>>nemocí a nebo až po skončení nemoci. Můžete mi prosím
>>>>>>někdo poradit? Děkuji
>>>>>Protože jste mu ukončení sdělili ještě předtím než
>>>>>"onemocněl", jeho PP skončí 31.10. Náhradu mzdy
>>>>>nevyplácíte žádnou.
>>>>V případě že jsme mu nestihlu sdělit, že končí tak
>>>>mohu ukončit ve zkušební době 22. dne nemoci, že?
>>>Ano.
>>Tak jsem si volala na inspektorát práce ohledně
>>tohoto
>>případu a tam mi sdělili, že i když jsme podali
>>oznámení již 19.10. s tím, že bude prac. poměr ukončen
>>k
>>31.10., tak se stejně nesmí tento poměr zrušit dle §66
>>v
>>době prvních 21 kalendářních dnů, takže můžeme zrušit
>>až 22 kalendářní den. Náš auditor mi poradil to samé,
>>že bychom v případě soudu nemuseli vyhrát, kdyby byl
>>prac. poměr ukončen už 31.10.
>
>
>V tomto případě bych doporučila právníka znalého této
>>>>problematiky.
>
>http://www.epravo.cz/top/clanky/k-problematickym-aspektum-zakazu-zruseni-pracovniho-pomeru-ve-zkusebni-dobe-66-odst-1-zakoniku-prace-79510.html
>
>http://www.vozab.com/files/52-Pracovnepravni%20Newsletter-1-2012.pdf
>Velmi mě těší, že z našich daní živíme ve státních institucích takové odborníky. Věc, kterou dnes už běžně zná každý personalista...
a ještě pro tazatelku - od té doby, co platí náhradu mzdy v prvních 14 (21) dnech zaměstnavatel, se doporučuje předávat zaměstnancům ukončení PP ve zkušební době po odpracované směně s tím, že tento den PP končí. Nikoli 14 dnů dopředu, právě kvůli takové vypočítavosti některých zaměstnanců.
Takto jsme tápali zpočátku, když se v tomto smyslu změnil zákoník. Dnes už víme, že v uvedeném případě prac. poměr končí 31.10. Na inspektorátu asi ještě spí, ovšem pak se ptám, proč mám ze svých daní živit spící úředníky. A auditor se v tomto pravděpodobně nevyzná, auditor není právník přes pracovněprávní vztahy.
Jenže nevěřím ani soudu, že je vždycky kompetentní, když tak čtu některé rozsudky....
A čemu se divíme, když tady se vrhnou všichni na ty , kteří (jako především já) vyslovují podiv nad tím, kdo může tuto práci vykonávat bez patřičných znalostí a obhajují je s tím, že "se učí". Tak proč , když to nevadí zde , by to mělo vadit na jiných úřadech ? Nebo neznalá mzdová nevadí a spící úředník třeba na magistrátě ano ? Podle mne je to totéž, buť to budem tolerovat a nemá cenu nad tím bádat, nebo musíme změnit přístup.
víte, all, neznalá mzdová nemusí být vždycky jenom mzdová, může to být "holka pro všechno" sekretářkou počínaje, přes mzdovku, personalistku, účetní, obchoďáka...A navíc - začínající mzdovka nepracuje za naše daně, ta pracuje za peníze někoho jiného.A ten, když jí za to platí...však víte jak to chodí, aby ušetřil, nejradši přijme někoho začínajícího, kdo nechce velké peníze a bude dělat, podle něj, hodně práce. Nedávno jsem byla na jednom pohovoru, kde slučovali mzdovou účetní s recepční, pochopíte to?
státní úředník je placený z našich peněz, a proto se mi to nelíbí. Měli by být zodpovědní za svou práci, tak jako my musíme být zodpovědni za tu svoji.
Přesně tak. Ta pracovnice tam může dělat všechno ostatní, i finanční účetní a mzdy mít k zúčtování většinou pořád stejné bez nějakých velkých změn a když tam najednou potřebuje něco vyřešit, tak se zeptá. Samozřejmě, že z našeho pohledu se ptá třeba nesmyslně, ale proto se tady ptá, že to neví a já ráda vysvětlím, v čem se mýlí a jak by to mělo být. Ona se tady neptá, aby se dozvěděla jen to, že blábolí a že na svém místě nemá co dělat. Neznalou mzdovku nějaké firmy já neplatím, neznalého úředníka však ano.
Jenže ono by mělo vadit něco úplně jiného, a to všem bez výjímky. To, že tazatelé v těchto případech naprosto ignorují pravidla této diskuze. Protože kdyby je neignorovali, tak by takovýto dotaz nemohli vůbec položit, protože téma výpovědi ve zkušební době, výpovědi dohodou je už tady tolik, že by SAMI museli přijít na to, že chtějí napsat nebetyčnou blbost a potom by nedocházelo k diskuzím, zda někdo odpovídá arogantně, zesměšňuje tazatele, nebo ne. A zde nehraje roli to, zda jde o začátečníka nebo ne. Takže na vině jsou především tazatelé, protože NERESPEKTUJÍ základní pravidla diskuze.
Děkuji za spoustu rad a docela mě mrzí názory ve smyslu, že jsem blbá mzdová. Třeba jsem, ale proto se ptám tady a všude jinde a nemyslím, že by zrovna tento případ byl běžný. Vaše články byly z konce roku 2011 a začátku roku 2012 a je možné, že jsou do této doby i ještě jiné články, které říkají právě to, jak mi řekli na inspektorátu a jak mi řekl i auditor. V §66 je nakonec jasně stanoveno, že nesmí dojít ke zrušení prac. poměru v době prvních 21 kal. dnů prac. neschopnosti, tak já věřím auditorovi a inspektorátu. Krom toho to oznámení takto předem předával ředitel, já né.
>>>>>>>sdělili
>>>>>>>zaměstnanci, že 31.10. mu skončí prac. poměr ve
>>>>>>>zkušební době. Toto sdělení nám zaměstnanec podepsal.
>>>>>>>Bohužel 29.10. onemocněl a teď nevím, jestli mu ten
>>>>>>>prac.
>>>>>>>poměr končí k 31.10., když už to sdělení dostal před
>>>>>>>nemocí a nebo až po skončení nemoci. Můžete mi prosím
>>>>>>>někdo poradit? Děkuji
>>>>>>Protože jste mu ukončení sdělili ještě předtím než
>>>>>>"onemocněl", jeho PP skončí 31.10. Náhradu mzdy
>>>>>>nevyplácíte žádnou.
>>>>>V případě že jsme mu nestihlu sdělit, že končí tak
>>>>>mohu ukončit ve zkušební době 22. dne nemoci, že?
>>>>Ano.
>Děkuji za spoustu rad a docela mě mrzí názory ve
>smyslu, že jsem blbá mzdová. Třeba jsem, ale proto se ptám
>tady a všude jinde a nemyslím, že by zrovna tento
>případ byl běžný. Vaše články byly z konce roku 2011 a
>začátku roku 2012 a je možné, že jsou do této doby i
>ještě jiné články, které říkají právě to, jak mi řekli na
>inspektorátu a jak mi řekl i auditor. V §66 je nakonec
>jasně stanoveno, že nesmí dojít ke zrušení prac.
>poměru v době prvních 21 kal. dnů prac. neschopnosti, tak
>já věřím auditorovi a inspektorátu. Krom toho to
>oznámení takto předem předával ředitel, já né.
Pěkně prosím nežvaňte zde (písemně) a raději si po sobě vše přečtěte a uvědomte s,i co tím chcete "povědět":
== jsme písemně sdělili zaměstnanci, = a proti tomu
==>oznámení takto předem předával ředitel, já né.==
==články byly z konce roku 2011 a>začátku roku 2012 a je možné, že jsou do této doby i>ještě jiné články, které říkají právě to, jak mi řekli na>inspektorátu a jak mi řekl i auditor. ==
== i>ještě jiné články, které říkají právě to,== a četla jste je?
== které říkají právě to, jak mi řekli na>inspektorátu a jak mi řekl i auditor== takže informace máte jasné, tak co ZDE dokazujete?
Toto co sama píšete == že jsem blbá mzdová. == nebo co?
Blanko,myslím, že tady vůbec nebylo řečeno, že jste "blbá mzdovka". Na svou otázku jste dostala správnou odpověď od personalistů, která bohužel byla jiná než odpověď IP a auditora. Ke komu se váš ředitel přikloní, je na něm, nebo možná na vás, tady vás nikdo přesvědčovat nebude.
A to ostatní - nesmíte si vztahovat všechno na sebe osobně, počátek diskuze o kvalitách některých mzdovek byl úplně jinde. No a to, že na našich úřadech sedí "odborníci", je obecně známo.
>
>>***************************************
>>Pěkně prosím nežvaňte zde (písemně) a raději si po
>>sobě vše přečtěte a uvědomte s,i co tím chcete
>>"povědět":
>>== jsme písemně sdělili zaměstnanci, = a proti
>>tomu
>>==>oznámení takto předem předával ředitel, já né.==
>>==články byly z konce roku 2011 a>začátku roku 2012 a
>>>je možné, že jsou do této doby i>ještě jiné články,
>>které říkají právě to, jak mi řekli na>inspektorátu a
>>>jak
>>mi řekl i auditor. ==
>>== i>ještě jiné články, které říkají právě to,== a
>>>četla jste je?
>>== které říkají právě to, jak mi řekli na>inspektorátu
>>>a jak mi řekl i auditor== takže informace máte jasné,
>>tak co ZDE dokazujete?
>>Toto co sama píšete == že jsem blbá mzdová. == nebo
>>co?
>Blanko,myslím, že tady vůbec nebylo řečeno, že jste
>"blbá mzdovka". Na svou otázku jste dostala správnou
>odpověď od personalistů, která bohužel byla jiná než
>odpověď IP a auditora. Ke komu se váš ředitel přikloní, je
>na něm, nebo možná na vás, tady vás nikdo přesvědčovat
>nebude.
>A to ostatní - nesmíte si vztahovat všechno na sebe
>osobně, počátek diskuze o kvalitách některých mzdovek
>byl úplně jinde. No a to, že na našich úřadech sedí
>"odborníci", je obecně známo.
Schválně jsem poslala dotaz na inspektorát ještě do jiného kraje, ohledně této věci a přišla mi stejná odpověď jako od toho prvního. Pracovní poměr prý můžeme ukončit až po 21 kalendářním dnu. My se tedy přikloníme k tomuto rozhodnutí a příště již oznámíme a zrušíme prac. poměr v téže dni. Děkuji všem za odpovědi.
Blanko - o znalostech "odborníků" na inspektorátech si opravdu nedělám žádné, ale vůbec žádné iluze. Mzdovky a personalisté, kteří sledují vývoj situace, novely, výklady a judikáty, mají větší znalosti než úřadové na inspektorátech, kterým věříte. Já jejich tvrzením, že to musí být tak, nebo že toto nelze, věřím málo a všechno ověřuji jinde - zde, v zákonech, v judikátech, v pokynech. O auditorovi nemluvě, auditor není odborník na pracovněprávní problematiku. Ale dělejte si jak myslíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.