Re: přesčasové hodiny
Pracovní doba se posuzuje k týdnu coby 7 dnům po sobě jdoucím, takže co bylo minulý měsíc, nehraje roli. Pokud vám zaměstnavatel nepřiděloval práci v roztsahu stanovené týdnenní doby, jednalo se o překážku na jeho straně, při které jsze měla nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
Máte pravdu, nepsala, ale já nevím, jestli má zaměstnavatel zřízeno konto pracovní doby. Jen jsem pročítala starší diskuze a tak mě to napadlo. Můžete mi prosím poradit, kde se dočtu něco bližšího o tom, jak konto hodin funguje ? Mockrát děkuji za trpělivost.
Ještě mám jeden dotaz ohledně fondu prac. doby. Když má být v měsíci odpracováno např. 180 hodin. Zaměstnanec je odpracuje, ale zaměstnacatel mu proplatí jen 144 hodin (80%) a 36 hodin mu převede do fondu, aby mu snížil mínusové hodiny. Je postup přípustný ?
mně osobně to připadá jako pěkný nesmysl, nejdříve snižovat mínusové hodiny, které ani nebyly zaplaceny. Nejdříve by měl pokrýt fond hodin a teprve případnými přesčasy pokrývat mínusové hodiny. Ale zároveň je platit, když je nezaplatil tehdy, když vznikly.
Děkuji, taky jsem si to myslela, ale bohužel to funguje jinak. Zaměstnavatel na nás zkouší různé fígle a tak jsem se chtěla zorientovat co smí a co ne. Kamarádka minulý měsíc odpracovala 159 hodin, ale zaplatili jí jen 144. Když se na to šla zeptat, řekli jí, že se spletli a že jí 15 hodin úpíší z mínusových hodin. O proplacení nepadla ani zmínka. Proto jsem se asi hloupě ptala.
Neptala jste se hloupě, hloupá mi naopak připadá jejich odpověď, že jí to upíší z mínusových hodin. My využíváme konto hodin, ale i když zaměstnanci některý měsíc nemají odpracovaný fond hodin, mají zaplacenou mzdu celou. Mínusové hodiny se evidují a pokrývají se přesčasovými hodinami v ostatních měsících.
Odpracované hodiny musí být zaplaceny. Pokud vám v některých měsíchc zaměstnavatel platil jenom odpracované hodiny, pak je povinen vám odpracované hodiny platit i v ostatních měsících, tedy i v těch, kdy odpracujete např.přesčasy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.