Re: Lze nebo nelze?
juknete i do historie této diskuze již se to tady probíralo víckrát
zamestnance lze upozornit písemně, nechte si to od něj podepsat, přímo mu tam popište co vám vadí v čem porušuje prac.povinnosti s upozorněním na následky, případně jej pošlete na proškolení.
V případě že dostane výpověď pro porušování prac.povinností a došlo by na soud.řízení dokazovací břemeno je na zaměstnavateli, proto si veďte o všem podrobné záznamy, že jste jej informovali ihned a včas, že jste udělali v rámci vašich možností vše pro nápravu, že se to řešilo v klidu bez nátlaku, že jste jej znovu případně poslali na školení, aby výtky a výpověď nebyli účelové.
Aha,takže můžu napsat to v jeho případě 2.upozornění na možnost výpovědi pro (jen vynechám slovo soustavné, protože to porušení má jen 1x) závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vzathující se k vykonáváné práci dle ustanovení § 52 písm.g) zákona č.262/2006 Sb.,zákoníku práce?
A ještě prosím o odpověď, když by dostal později 3.upozornění, lze mu pak dát výpověď dle § 52 g?
Ok, děkuji.Takže stačí 3 porušení.A ještě mě tak napadá, jestli musí mít 3 porušení na jednu věc nebo je to tak jak jsem uvedla, že první bylo nedodržování aetru a druhé jízda bez karty. Kdyby se teďka při stahování karty zjistil další přestupek, tak by měl třetí porušení a tím pádem by mohl dostat výpověď lde § 52 g?
vající z právních předpisů vzathující
>>>se k
>>>vykonáváné práci dle ustanovení § 52 písm.g) zákona
>>>č.262/2006 Sb.,zákoníku práce?
>>>A ještě prosím o odpověď, když by dostal později
>>>3.upozornění, lze mu pak dát výpověď dle § 52 g?
>>intenzitu porušení povinností stanovuje zam-tel, pro
>>g) stačí u soustavného méně závažného porušování,aby
>>došlo k nim. 3x porušení, u závažného porušení nemusí
>>být upozornění vůbec.
>Ok, děkuji.Takže stačí 3 porušení.A ještě mě tak
>napadá, jestli musí mít 3 porušení na jednu věc nebo je to
>tak jak jsem uvedla, že první bylo nedodržování aetru
>a druhé jízda bez karty. Kdyby se teďka při stahování
>karty zjistil další přestupek, tak by měl třetí
>porušení a tím pádem by mohl dostat výpověď lde § 52 g?
ne, muselo by následovat pís. upozornění na soustavné méně závažné, pokud to nebudete hodnotit jao závažné, což asi těžko.Teprve pokud by pokračoval po pís. upozornění, tak lze dát výpověď, ale max. do 6ti měsíců od upozornění
Aha, takže by musel udělat třikrát stejnou chybu.Ještě že jsem se zeptala, mysleli jsme totiž, že stačí, když udělá tři porušení a může dostat výpověď.
A mohu teda to jetí bez karty formulovat jako první upozornění s tím, že tam uvedu: 1 upozornění na možnost výpovědi pro porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujícíh se k vykonávané práci dle ustanovení § 52 písm.g) zákona č.262/2006 Sb., zákoník práce . Samozřejmě bych tam napsala co uděla zy chybu, že řídil vozidlo SPZ ... bez karty řidiče, a že jako přílohu tohoto upozornění má výkaz vyčtení vozidla v období od.1.6.12-30.9.12, kde je řízení bez karty uvedeno?
>Aha, takže by musel udělat třikrát stejnou chybu.
ne, to si nerozumíme, jakoukoliv, ne stejnou
Ještě
>že jsem se zeptala, mysleli jsme totiž, že stačí, když
>udělá tři porušení a může dostat výpověď.
po trojím porušení upozornění a teprve, když bude v porušování pokračovat, tak výpověď
>A mohu teda to jetí bez karty formulovat jako první
>upozornění s tím, že tam uvedu: 1 upozornění na možnost
>výpovědi pro porušení povinnosti vyplývající z
>právních předpisů vztahujícíh se k vykonávané práci dle
>ustanovení § 52 písm.g) zákona č.262/2006 Sb., zákoník
>práce . Samozřejmě bych tam napsala co uděla zy chybu, že
>řídil vozidlo SPZ ... bez karty řidiče, a že jako
>přílohu tohoto upozornění má výkaz vyčtení vozidla v
>období od.1.6.12-30.9.12, kde je řízení bez karty uvedeno
můžete mu dát za každé méně závažné porušení upozornění zvlášť
Teďka se v tom tak šťourám a řidič má jetí bez karty v jednom dni celkem 5x. Má tam drbky,třeba minutu,že jel,pak 43 vteřin atd. a pak tam má v kuse 21 minut. Tyhle drobny drbky firma neřeší, protože to vteřinovy pohnutí můžou udělat i prý v servise, když pohnou kolem a hned to napíše jízdu bez karty.Jenže tento řidič v tomto dni v servise nebyl, byl ve světě a asi aby si nekazil kartu, tak cukal autem bez karty.Je v tomto případě možné napsat 1.upozornění?
Ne. Pokud jetí bez karty vyhodnotíte jako méně závažné, tak pojede poprvé bez karty, dáte upozornění, pojede podruhé, zase dáte upozornění... Nevím, proč pája píše, že musí být aspoň 3 upozornění, aby bylo možné dát výpověď. Zřejmě existuje nějaký judikát, ale zákoník nemluví o tom, že napomenutí musí být 3x.
já jsem psal, že může na každé porušení dát upozornění, ale jinak jsem snad srozumitelně napsal, že opakové znamená tři porušení min. a to jakéhokoliv druhu. Já už nevím, jak to tazatelce srozumitelně vysvětlit, Nejlepší bude, když to nechá zpracovat někomu jinému a je po problému.
dovolte shrnutí, neboť mám nedobrý pocit, že nám stále není jasno:
-g) pro soustavné méně závažné porušování povinností...atd., dle judikatury musí jít nejméně o třikrát porušení povinností, které mohou být různého druhu, nemusí být totožné,
....
lze dát výpověď, pokud byl zam-nec v posledních 6ti měsících na tuto možnost písemně upozorněn, upozornění stačí i jedno, ve kterém se uvedou ta porušení, nemusí být na každé zvlášť, podstatná je ta lhůta 6 měsíců, ale nic nebrání tomu, aby za každé porušení bylo dáno zvláštní upozornění, ale zase pozor, aby od 1. neuplynulo více než 6 měsíců.
Dík, je to jasné. Jde o soustavné porušování, což znamená, že je jich víc (nejméně tedy 3) a napomenutí za tato porušení může být jedno s upozorněním, že při příštím porušení bude výpověď. A k tomu příštímu porušení by muselo dojít do půl roku od toho posledního (třeba jediného) upozornění, aby se mohlo sáhnout k výpovědi. Ok?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.