Re: Šrážková daň-do kdy?
Tak ještě jinak se zeptám - Když budou dvě rozhodnutí společníka?
Jedno 30.6.2012 - o schválení závěrky
A druhé třeba 30.8.2012 - o rozdělení zisku, tak daň by měla být zaplacena do třech měsíců od tohoto rozhodnutí- tj. do konce listopadu, je tak? Děkuji za odpovědi.
Dle Obch. zák. VH, která schvaluje řádnou účetní závěrku, se musí konat nejpozději do šesti měsíců (ne do 3 měsíců) od posledního dne účetního období. Takže záleží, kdy vám skutečně končí účetní období 31.12.?-pak jste se srážkovou daní v prodlení nebo máte hospodářský rok? - pak byste to ještě stihli.
Přesně jak píše kolegyně. Pokud máte kalendářní rok, tak rozhodnout můžete max do 30.6. Měla jsem k tomu stažený i případ od soudu, celé znění najdete pod tou spisovou značkou.
Nejvyšší soud ČR v nedávné době řešil velmi zásadní otázku, zda a do kdy může o rozdělení zisku rozhodovat mimořádná valná hromada, a to v rozhodnutí ze dne 30. září 2009 sp. zn. 29 Cdo 4284/2007....
Máme kalendářní rok. Ale pokud jsem dobře pochopila, tak OBCHZ dává lhůtu 6 měsíců pro schválení účetní závěrky. Tudíž tu schválíme 30.6.2012 a zisk si společník může rozdělit potom na základě dalšího rozhodnutí, když o něm nerozhodl při schvalování UZ. I v knize o s.r.o. jsem našla že OBCHZ neukládá žádný termín pro konání valné hromady (rozhodnutí společníka) o rozdělené zisku. Že o zisku může rozdonout některá z dalších valných hromad. Tak teď nevím. Předem děkuji za názor.
§ 128 je, že do 6 měsíců schválí UZ - společník ji schálí, ale nebude řešit rozdělení zisku. O tom kdy si může rozhodnout o rozdělení zisku tam napsaný termín není. V knize se píše: Protože o rozdělení zisku může rohodovat jakákoli další valná hromada, která se koná po valné hromadě schvalující účetní závěrku, umožňuje současná úprava odložit provedení srážky daně až na okamžik výplaty-stačí, když valná hromada schvalující UZ se rozdělením zisku nebude zabývat. Je tu napsaný i příklad: že VH dne 27.7. rozhodla o výplatě podílů. K výplatě podílů dojde 1.11. - Konec října je konec třetího měsíce, v němž VH rozhodla o rodělení zisku, a proto je nutné k datu 31.10.provést srážku daně a odvést ji do konce listopadu. Tak teď nevím, zda mám knize věřit, když to tu tak píšou.... Děkuji
Nevím, co máte za knížku a od koho je. Ale v praxi jsme to dělali vždy tak, jak jsme vám psaly DKr i já. Za sebe jiný judikát, než vám psala DKr, na toto neznám. Zkuste si zadat dotaz znova, třeba vám odpoví někdo jiný a jinak. A hlavně: obhájit si před FÚ termín úhrady srážkové daně bude na vás. Přeji vám hodně zdaru a hezký den.
Je tu napsaný i
>>>>příklad: že VH dne 27.7. rozhodla o výplatě podílů. K
>>>>výplatě podílů dojde 1.11. - Konec října je konec
>>>>třetího
>>>>měsíce, v němž VH rozhodla o rodělení zisku, a proto
>>>>je
>>>>nutné k datu 31.10.provést srážku daně a odvést ji do
>>>>konce listopadu. Tak teď nevím, zda mám knize věřit,
>>>>když to tu tak píšou.... Děkuji
>>>Nevím, co máte za knížku a od koho je. Ale v praxi
>>>jsme to dělali vždy tak, jak jsme vám psaly DKr i já.
>>>Za
>>>sebe jiný judikát, než vám psala DKr, na toto neznám.
>>>Zkuste si zadat dotaz znova, třeba vám odpoví někdo
>>>jiný a jinak. A hlavně: obhájit si před FÚ termín
>>>úhrady
>>>srážkové daně bude na vás. Přeji vám hodně zdaru a
>>>hezký den.
>>Pokud máte jen jednoho společníka, tak můžete
>>rozhodnout "kdykoliv". Kde neni žalobce neni ani
>>soudce, FU
>>toto nenapadne.
>>http://www.gartsik.cz/?page=novinka&id=25
>
>Děkuji, myslím si to stejné.
Komu není rady , tomu není pomoci. Já už jednu pokutu na toto téma od FÚ mám, za to že jsme schválili účetní uzávěrku 2.4. a peníze se společníkům vyplatili v srpnu a zároveň se vyplatila daň. Jelikož schvalujeme uzávěrku do března, tak peníze musí být vyplaceny do června i když se peníze společníkům vyplací až v 4Q, kdy je není třeba investovat. Dělám účetnictví "jen" 15 let a mám samozřejmě ke kontrole daňového poradce nebo volám na FÚ.
Pokud věříte jakési pochybné knize více než soudnímu nařízení, pak už nevím co vám mám na to říct.
Mám daňové poradce, právníky a auditory, na FU zásadně nevolám.
Pokud jste rozhodli v dubnu a daň zaplatili v srpnu, tak Vám "pokuta" opravdu patří. I když jste nevyplatili, daň měla být odvedena.
Je spousta právních rozborů, pokud je společnost "bezproblémová", tak lze zisk rozdělit.
http://www.epravo.cz/top/clanky/k-schvalovani-ucetni-zaverky-a-rozdelovani-zisku-ve-spolecnosti-s-rucenim-omezenym-ve-svetle-judikatury-63235.html
jib
>>>>>>výplatě podílů dojde 1.11. - Konec října je konec
>>>>>>třetího
>>>>>>měsíce, v němž VH rozhodla o rodělení zisku, a proto
>>>>>>je
>>>>>>nutné k datu 31.10.provést srážku daně a odvést ji do
>>>>>>konce listopadu. Tak teď nevím, zda mám knize věřit,
>>>>>>když to tu tak píšou.... Děkuji
>>>>Pokud máte jen jednoho společníka, tak můžete
>>>>rozhodnout "kdykoliv". Kde neni žalobce neni ani
>>>>soudce, FU
>>>>toto nenapadne.
>>>>http://www.gartsik.cz/?page=novinka&id=25
>>Komu není rady , tomu není pomoci. Já už jednu pokutu
>>na toto téma od FÚ mám, za to že jsme schválili
>>účetní
>>uzávěrku 2.4. a peníze se společníkům vyplatili v
>>srpnu a zároveň se vyplatila daň. Jelikož schvalujeme
>>uzávěrku do března, tak peníze musí být vyplaceny do
>>června i když se peníze společníkům vyplací až v 4Q,
>>kdy je
>>není třeba investovat. Dělám účetnictví "jen" 15 let
>>a
>>mám samozřejmě ke kontrole daňového poradce nebo
>>volám
>>na FÚ.
>>
>>Pokud věříte jakési pochybné knize více než soudnímu
>>nařízení, pak už nevím co vám mám na to říct.
>Mám daňové poradce, právníky a auditory, na FU zásadně
>nevolám.
>Pokud jste rozhodli v dubnu a daň zaplatili v srpnu,
>tak Vám "pokuta" opravdu patří. I když jste
>nevyplatili, daň měla být odvedena.
>Je spousta právních rozborů, pokud je společnost
>"bezproblémová", tak lze zisk
>>rozdělit.
>http://www.epravo.cz/top/clanky/k-schvalovani-ucetni-zaverky-a-rozdelovani-zisku-ve-spolecnosti-s-rucenim-omezenym-ve-svetle-judikatury-63235.html
>jib
Pro Jib - ať počítám jak počítám, tak rozhodli v dubnu, konec třetího měsíce je červenec - tak daň odvést do konce srpna - za co měli teda pokutu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.