Re: Poměrná část dovolené
Prosím vás, takže pokud zaměstnanec nastoupí třeba 12.9.2012 a předtím byl OSVČ nebo student, tedy nepracoval, tak mu připadne nárok na dovolenou do konce roku 5dní jen nebo 6 ?? A pokud nástup 1.11. při nároku 25 dní dovolené, tak mi vychází 4,5?? JE to tak správně?
Já jsem totiž úplně hotová, že kvůli jednomu dni přijde o nárok na 1,5dne dovolené a přitom bude mít odpr. víc jak 60dní za rok a tudíž by měl mít nárok na plný počet,ne??
Re: Poměrná část dovolené
>>>>>Prosím o kontrolu, nástup 2.1.2013, nárok 20 dní/rok,
>>>>>neodpracuje tedy celý leden, takže bude mít nárok
>>>>>pouze na 11/12 dovolené (18,5 dní) ? Děkuji
>>>>
>>>>Ano, pokud 1.1. nikde nepracoval, pak bude nárok na
>>>>11/12.
>>>
>>>Moc děkuji za rychlou odpověď, a ještě prosím,
>>>dotyčný
>>>skončí 31.12.2012 v současném zaměstnání a k nám
>>>nastoupí 2.1.2013, musí se někde hlásit?
>>
>>jestli myslíte, zda nebude dlužný ZP, SP, tak to
>>nebude nikde nic dlužný, nikde nic hlásit nebude
>
>Prosím vás, takže pokud zaměstnanec nastoupí třeba
>12.9.2012 a předtím byl OSVČ nebo student, tedy
>nepracoval, tak mu připadne nárok na dovolenou do konce roku
>5dní jen nebo 6 ??
to záleží, kolik odpracuje PD, pokud alespoň 60 PD, pak je nárok na 3/12 celor. nároku, tedy 6 dnů dovolené (celor. nárok 25 dnů, při celor. nároku 20 dnů, by byl nárok 5 dnů)
pokud by ale měl do 11.9. zam-tele a k Vám nastoupil 12.9., pak by měl nárok na 4/12 celor. nároku
A pokud nástup 1.11. při nároku 25
>dní dovolené, tak mi vychází 4,5?? JE to tak správně?
to také záleží, kolik odpracuje PD - za každých odprac. 21 PD je nárok na 1/12 celor. nároku, tedy 4 dny (celor.25), resp. 3,5 dne (celor. 20 PD)
>Já jsem totiž úplně hotová, že kvůli jednomu dni
>přijde o nárok na 1,5dne dovolené a přitom bude mít odpr.
>víc jak 60dní za rok a tudíž by měl mít nárok na plný
>počet,ne??
nevím, z čeho jste hotová, takový je zákon
a většina zam-telů sjednává smlouvy tak, aby to bylo výhodné pro firmu
nebo Vy jste majitel firmy? Pokud ano, pak Vám nic nebrání, abyste lidem sjednávala PS o víkendu, pokud je třeba zač. měsíce o víkendu, zvýšila jim mzdy, navýšila nárok na dovolenou apod. Zam-ci jistě Vaši iniciativu uvítají. Pokud jste ale řadovým zam-cem, musíte plnit příkazy nadřízených (samozřejmě v souladu se zákony).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.