Re: DPH - prosím o radu
Prosím ještě jednou, nějak se v tom zamotávám stále víc.
Já jsem plátce DPH a posílám zboží neplátcům DPH (běžnému zákazníkovi) na Slovensko. Zboží účtuji s DPH, které odvádím. Česká pošta mi poštovné účtuje bez DPH (poštovné osvobozeno dle § 52 zákona o DPH). A Já mám DPH účtovat, myslím tím např. pošta účtuje 100,- Kč, tak mám k této ceně přidat 20% které následně uvedu do přiznání a nebo můžu přeúčtovat pouze tu 100,- také bez DPH? Přece nemůžu tu stovku, kterou zaplatím poště, zákazníkovi ve faktuře rozdělit na 80 a 20% a odevzdat státu? To by byl snad nesmysl. K ceně uvedné českou poštou za doručení balíku si nic nepřidávám.
Děkuji za vysvětlení.
Re: DPH - prosím o radu
Tak pokud prodáváte neplátcům do zemí EU, musíte poštovné klasicky zdanit tak, jako zdaňujete zboží. Tedy 100+20%, není jiná cesta. Máte 100,- ve výdajích a na druhé straně 100,- v příjmech, takže nula......a 20% odvedete státu, ale to Vám zas zaplatí zákazník ne? Pravidlo, že když nic nepřidáte k původnímu poštovnému, že nemusíte zdaňovat, už dávno neplatí.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.