Re: nákup nákl. automobilu
Dobrý den, také máme již několikáté auto na úvěr, ale vždy jsme byli zapsáni v TP. OHledně zajišťovacích práv existuje § 28/4. Smlouvy jsou postavené, že k převodu práv dochází při přerušení splácení, některé hned při převzetí auta. Ale vždy jsem se setkala jen s tím, že v TP je majitelem s.r.o. a ne banka. V podstatě, pokud nebudete vlastníkem, nemělo by se auto ani zařazovat. POčkejte na všechny dokumenty a uvidíte.
Tak už mám vše k nákl. automobilu. Jako kupující je uvedena naše s.r.o., v TP je ČSOB a my jako provozovatel. Pak mám smlouvu o úvěru na 2 roky od ČSOB a teď tedy nevím, zkoumala jsem §28/4 a myslím, že auto snad zařadit do majetku mohu, ale mohu i daňově odepisovat?Děkuji za radu zkušenějším...viksa
Dobrý den, já se domnívám, že pokud je v TP zapsán jako majitel ČSOB a vy pouze jako provozovatel - tak auto prostě není vaše, je banky. Podle TP to vypadá spíš jako leasing. Abych pravdu řekla, je to podivné. Co všechno se píše v úvěrové smlouvě, jak to bude po ukončení splátek, převod na Vaše jméno, žádný odkup jako třeba u leasingu? Majetek by při úvěru měl být prostě Váš, když si berete úvěr na dům, také jste v katastru zapsána vy jako majitel domu, pak už je tam pouze zástavní právo. Je to opravdu zvláštní, uvidíme, co na to vendy. Co se spojit s někým z banky, kdo úvěrovou smlouvu sepisoval s firmou, třeba by vnesl trochu světla :-)
ale podle mého prodej auta a úvěr jsou zcela dvě odlišné věci. Vy auto můžete klidně prodat a úvěr si dál doplácet nebo splatit předčasně (za poplatek) :-)
My jsme poslední auto prodali po třech letech a úvěr byl na 5 let. S majetkem na úvěr si můžete dělat co chcete, do toho bance nic není, banka chce jenom splácet, zda předmět úvěru stále ještě máte jim musí být jedno. Jde o splátky. Jedná se skutečně o úvěr???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.