Re: Daňový bonus a exekuce
Zvýhodnění na dítě od měsíce, ve kterém se narodí. (narozeno 30.11.- sleva na dítě od listopadu)
POkud má matka zaměstnavatele - potvrzení, že neuplatňuje slevu, pokud nemá - čestné prohlášení.
Exekuci - nevím. Tuším, že jsou dva výklady. Zapátrejte zde v historii. Občas se to tu řeší.
Aha, takže když je matka dítěte na mateřské, tak mám požadovat potvrzení od jejího zaměstnavatele,že neuplatňuje daňový bonus.
A k těm exekucím, už jsem něco pročítala dříve a vím, že jsou dva názory, jedni říkají, že bonus do čisté mzdy patří a druzí, že ne.Tak teda nevím, jestli ho mám počítat nebo ne, zaměstnanec to chce právě po mně vědět, jestli se z toho bude srážet exekuce, aby věděl,jestli si má ten bonus vůbec začít uplatňovat. Jak postupjete vy?
Děkuji za odkaz, já jsem právě pročítala toto.http://www.podnikatel.cz/clanky/danovy-bonus-a-srazky-ze-mzdy-dalsi-orisek-pro-mzdove-ucetni/. Je zde vyjádření exekutorské komory, kde říkají, že daňový bonus do čisté mzdy za účelem výpočtu srážek zahrnout nelze.
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>zaměstnanci se má teďka v listopadu narodit dítě.
>>>>>>Když
>>>>>>bude chtít uplatňovat daňové zvýhodnění, tak mu ho
>>>>>>uplatním až za prosinec,že? S tím, že mi dodá kopii
>>>>>>rodného listu a čestné prohlášení matky dítěte, že
>>>>>>neuplatňuje daňové zvýhodnění.
>>>>>>
>>>>>>A ještě se chci zeptat, když bude zaměstnanec
>>>>>>uplatňovat daňové zvýhodnění, bude se počítat tento
>>>>>>bonus k
>>>>>>čisté mzdě pro výpočet exekuce, kterou má
>>>>>>zaměstnanec?
>>>>>>Jeho čistá mzda bez bonusu je 7920,-.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji
>>>>>
>>>>>Zvýhodnění na dítě od měsíce, ve kterém se narodí.
>>>>>(narozeno 30.11.- sleva na dítě od listopadu)
>>>>>POkud má matka zaměstnavatele - potvrzení, že
>>>>>neuplatňuje slevu, pokud nemá - čestné prohlášení.
>>>>>
>>>>>Exekuci - nevím. Tuším, že jsou dva výklady.
>>>>>Zapátrejte zde v historii. Občas se to tu řeší.
>>>>Aha, takže když je matka dítěte na mateřské, tak mám
>>>>požadovat potvrzení od jejího zaměstnavatele,že
>>>>neuplatňuje daňový bonus.
>>>>
Od zaměstnavatele, žádáte potvrzení, že neuplatňuje daňové zvýhodnění ne bonus
>>>>A k těm exekucím, už jsem něco pročítala dříve a vím,
>>>>že jsou dva názory, jedni říkají, že bonus do čisté
>>>>mzdy patří a druzí, že ne.Tak teda nevím, jestli ho
>>>>mám
>>>>počítat nebo ne, zaměstnanec to chce právě po mně
>>>>vědět, jestli se z toho bude srážet exekuce, aby
>>>>věděl,jestli si má ten bonus vůbec začít uplatňovat.
>>>>Jak
>>>>postupjete vy?
>>>
>
>Čím víc toho čtu na toto téma, tak tím víc
>nevím,jestli počítat bonus nebo ne. Ach jo. Zkusím asi ještě
>napsat na exekutorský úřad, odkud má zaměstnanec exekuce a
>podle toho co mi napíší, se budu řídit.
Já bych bonus klidně v tomto případě započítala. Pokud je čistá mzda taková,jak píšete, při uplatnění dvou vyživovaných osob na dítě a manželku mi vychází srážka na nepřednostní exekuci 92 Kč, na přednostní tedy 184,- Kč. To přežije, vlk se nažere a koza zůstane skoro celá.
ano,abyste mohla uplatňovat dítě jako vyživovanou osobu, měl by vám doložit jeho rodný list, v němž je uveden jako otec, tj. má k němu vyživovací povinnost. Pro rok 2012, pokud matka dítěte do nástupu na MD pracovala, prvdaěpodobně měla 48 tis Kč/rok, mohla by si uplatnit dítě v RZD, ale pro rok 2013 už pravděpodobně ne. Ale v tom případě by zase on mohl po skončení roku 2013 podat DP, uplatnit dítě v DP a FÚ by pravděpodobně žádnou srážku na exekuci neprovedl.
Názory na bonus u exekucí se opravdu různí, zkuste kontaktovat exekutora s dotazem s tím, že pokud vám neodpoví, nebudete bonus počítat. Uvidíte, co vám odpoví, pak nám třeba i dejte vědět.
Exekutorský úřad Brno mi na můj dotaz a zároveň rozbor napsal, že bonus započítávat, ale vysvětlení k tomu bylo naprosto zcestné a nelogické. Psala jsem dotaz na ministerstvo spravedlnosti (na které se odvolával ten exe úřad - to je na dlouhé povídání, v historii se to tu probíralo) s mým rozborem, proč podle mě bonus zahrnout nelze. Ještě mi neodpověděli. To víte, exekutor Vám napíše, abyste započítávala, přestože sama exekutorská komora říká opak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.