Vlákno názorů k dotazu Nerezident - sleva na dani od jasná - Re: nerezident - sleva na dani >Dobrý večer, >>mám...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 11. 2012 6:11

jasná (neregistrovaný)

Re: nerezident - sleva na dani
    >Dobrý večer,
    >
    >mám nově na starosti mzdy a hned se mi tam motají i
    >cizinci.
    >
    >Prosím cizinec - asi jej budu brát za nerezidenta.
    >Nevím, kde byl doposud. Bude mít odměnu jednatele. motá
    >se mi těch 183 dní pobytu v čr. Můžu mu dát slevu na
    >poplatníka nyní na konec roku??
    >
    >prosím kdo mi vysvětlí co s nerezidenty ohledně daní,
    >případně hlášení (ne ÚP), ale FÚ, ročního zůčtování,
    >době pobytu dokazování. Vím, že mám vyžadovat domicil,
    >když nechtějí - beru je teda jako nerezidenty. co pak?
    > popř. jaká čestná prohlášení?
    >budu moc vděčná.

Daňový nerezident může podepsat prohlášení jako každý jiný zaměstnanec. V měsíci mu však můžete uplatnit pouze slevu na poplatníka, popř. slevu na studenta. Slevu na invaliditu a daňové zvýhodnění si může uplatnit až v roce podáním daňového přiznání.
    Pokud si nejste jista, zda se jedná o daňového rezidenta či nerezidenta, tak zaměstnance pošlete na FÚ vyřídit si daňový domicil. Vůbec se ho neptejte jestli tam chce jít nebo ne, prostě mu to nařiďte. Vyřízení daňového domicilu zatím stálo 100,-Kč.
    Až budete dělat roční zúčtování, pak musíte vyplnit i přílohu č. 2.
    >

• 10. 2. 2013 10:11

kkk (neregistrovaný)

Re: nerezident - sleva na dani
    Řeším podobný případ. Mám výdajové doklady na 6000Kč jako odměnu jednateli (nerezident ČR - je to Rus). Firma s.r.o. mu vyplácela těch 6tis měsíčně, ale neodváděla žádné sociální, zdravotní ani zálohy na daň z příjmu. Prostě jen mu dávala těch 6tisKč. Tak teď nevím co s tím. Mají to dobře? Mám dělat daň z příjmu právnické osoby za rok 2012, můžu dát těch 6tis do daňových nákladů? Měla bych zpětně dopočítat za každý měsíc daň z příjmu ze závislé činnosti a uplatnit slevu na poplatníka? Nebo to můžu udělat až v daňovém přiznání k dani z příjmu fyzické osoby za toho Rusa? Že bych mu tam napsala příjem ze závislé činnosti a uplatnila slevu za poplatníka a zálohy na daň z příjmu uvedla nulové?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).