Re: Smlouva na výdělek 20tis ročně
Pokud ho chcete zaměstnat a platit za něj daň z příjmu, třeba jen srážkovou, sepiště dohodu o provedení práce. Ale abyste byl toho placení daně z příjmu ušetřen, sepiště s ním "příkazní smlouvu" dke občanského zákoníku na jednorázově provedenou činnost, na ni není třeba živnostenské oprávnění zaměstnance a jeho příjem se nedaní.kikadika
Dobrý den, všem se velice omlouvám za špatnou formulaci. To že toho důchodce zaměstnávám jsem myslel, že pro mě bude vykonávat jenorázovou práci, která nepřesáhne 20tis Kč za rok.
Jak jsem tedy pochopil je nutné s ním sepsat příkazní smlouvu. Najdu prosím někde nějaký vzor.Moc děkuji a ještě jednou se moc omlouvám.
A teďka já: Bych to řešil smlouvou o pracovní činnosti, vzhledem k tomu že mzda je 20 tis rok, tak tedy vychází necelé 1666 měsíčně což je hodnoceno jako práce malého rozsahu do 2500 Kč ,měs. nesmí překročit
2499 Kč, takže mu napíšu 20 hodin 2000 Kč mzda měsíčně do smlouvy
z této částky se neodvádí ani sociální ani zdravotní poj. a pokud podepíše
prohlášení k dani tak ani daň z přímu závislá takže dostane celých 2000
Kč. Zaměstanvatel nemusí v tomto případě ani přihlásit na OSSZ či ZP Tato povinnost vznikne při překročení či dosaženíuvedené hranice 2500 - tady máš 2500 je povinnost přihlásit a pak by mu vznikl i nárok na nemocenské pojištění - a už vesele platím. Takže u důchodce Smlouva o pracovní činnosti a jtak jak jsem uvedl nahoře Zduř
Teď jsem samozřejmě uvažovala o té jednorázové činnosti - např. že Vám vymaluje apod.
Pokud pracuje opakovaně (např. pracuje více měsíců v roce a v každém si vydělá např. 2tis), pak sepište dohodu o provedení práce na max. 300 h v roce, a on ať podepíše daňové prohlášení (pokud ho nemá podepsané u jiného zaměstnavatele). Pak 2000 hrubého = 2000 čistého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.