Vlákno názorů k dotazu Práce "nadúvazek" od jasná - Re: práce "nadúvazek" Musíte se držet ZP § 90-92.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2012 8:56

Lenka21 (neregistrovaný)

Re: práce "nadúvazek"
    já jsem to asi napsala špatně, omlouvám se...PD je na 6 hod denně, ale zaměstnanec je tady vždycky déle. myslela jsem ty hodiny, které je tady navíc, jestli jsou nějak omezené. pardon za špatnou formulaci..

• 14. 11. 2012 19:14

Kara (neregistrovaný)

Re: práce "nadúvazek"
    Při kratším pracovním úvazku nemůžete přesčas nařizovat. Domluvit se ano. Přesčasové jsou až ty hodiny, které přesáhnou plný úvazek. Těchto přesčasových hodin nemůže být víc než 416 v kal. roce.
    Mzdu zaplatíte za všechny odpracované hodiny, přesčasový příplatek jen za ty, které přesáhly plný úvazek.
    Např. Ve firmě pracují na plný úvazek 8 hodinový. V měsíci je 20 prac. dnů, on pracuje od pondělí do pátku a má tedy při 6ti hodinovém úvazku odpracovat 120 h. On odpracuje 140 h. Mzda mu náleží za 140 h, ale přesčasový příplatek ne, protože při 8mi hodinovém úvazku by odpracoval 160 h a přesčasovými hodinami by byly až ty hodiny nad 160.
    Kdyby odpracoval 170 h, pak zaplatíte mzdu za 170 h a přesčasový příplatek za 10 h (pokud si místo toho nevybere náhradní volno).
    Ale přečtěte si ty uvedené §.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).