Re: Krácení nároku na odp, prosím Vladim
Vstupy si musíte rozdělit na 3 části :
1- 100% se vážou k osvobozenému plnění , není nárok na odpočet (§75)
2- částečně se vážou k osvobozenému a částečně ke zdaňovanému plnění , počítám koeficient dle §76 a tímto krátím tato plnění nebo také ta, kde nemohu určit k jaké činnosti se vztahují
3- 100 % se vážou ke zdaňovanému plnění, mám plný nárok na odpočet
takže si myslím, že odpověď 2 je správně
Takže jestli jsem to správně pochopil, tak musím pomocí vypočteného koeficientu krátit např. i výdaje na nákup zboží do shopu, dopravu tohoto zboží, nájem skladu atd. i když tyto položky nemají nic společného s nákupem a prodejem toho zlata?
Děkuji.
Rozhodně bych nekrátila nákup zboží, které prodáváte s DPH na výstupu a náklady související pouze s nákupem a prodejem zboží. Koeficientem se krátí ty položky, u kterých nemůžete doložit, že se týkají pouze plnění podléhajícímu DPH na výstupu (ve Vašem případě to je zboží v e-shopu). Bývají to především režijní náklady - telefony, kancelářské potřeby, náklady na provoz sídla firmy (ale už ne skladu, zlato jste v něm asi neuskladňoval). Také provoz webových stránek e-shopu se asi týká jen jeho provozu a ne investičního zlata. Hlavně všechno v dokladech přesně specifikovat, nám např. FÚ přeřadil do koeficientu stavební opravy v areálu, protože z faktury nebylo zřejmé, že se týkají konkrétní části budovy (skladu).
Bezva, děkuji za odpověď. Ve skladu samozřejmě zlato není ;-) To je v safeboxu. Tam také předpokládám, že když safebox používám jen na to zlato, tak tam je nárok na odpočet dph nulový...
Každopádně, příští rok budu precizně rozdělovat náklady na plný a krácený nárok. Letos to dělat zpětně by byla docela pakárna, takže udělám osvobozené plnění jen tak, aby mi koeficient nespadl pod 95%...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.