Re: Novela DPH-evidence §100
v důvodové zprávě k tisku 733 (dnešní 502/2012 Sb.) se uvádí:
Věcná změna v § 100 nastane pouze v souvislosti s tím, že z důvodu efektivnosti a zrychlení
systému kontroly týkající se prověření oprávněnosti nároku na odpočet daně byla do zákona
doplněna povinnost plátce vést u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro
uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, údaj o daňovém identifikačním čísle osoby,
která uskutečňuje plnění s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové
doklady. Vzhledem k této drobné věcné změně bude zvýšení administrativní zátěže pro
podnikatelské subjekty minimální, a to i vzhledem k tomu, že v převažující většině software
již s těmito daty (DIČ) v současné době běžně pracuje a dále je používá pro určené, zejména
účetní a daňové účely. Z toho důvodu negativní dopady na podnikatelskou sféru v této oblasti
budou zcela zanedbatelné.
>>>>Dobrý den, prosím zda jsem správně pochopila, nový §
uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, údaj
>>>o
>>>daňovém identifikačním čísle osoby,
>>>která uskutečňuje plnění s výjimkou plnění, u nichž
>>>byly vystaveny zjednodušené daňové
>>>doklady. Vzhledem k této drobné věcné změně bude
>>>zvýšení administrativní zátěže pro
>>>podnikatelské subjekty minimální, a to i vzhledem k
>>>tomu, že v převažující většině software
>>>již s těmito daty (DIČ) v současné době běžně pracuje
>>>a dále je používá pro určené, zejména
>>>účetní a daňové účely. Z toho důvodu negativní dopady
>>>na podnikatelskou sféru v této oblasti
>>>budou zcela zanedbatelné.
>>
>>děkuji za odpověď, ale stejně jsem bohužel
>>nepochopila, u kterých řádků daňového
>>přiznání=přijatých plnění
>>bychom měli evidenci rozšířit o dič dodavatele
>Já jsem z toho vyvodila, že stačí, když máte v
>účetnictví v knize přiajtých faktur uvedeno kromě jiných
>údajů také DIČ dodavatele. Do žádných řádků přiznání
>nebudete nic uvádět.
to samozřejmě, že v přiznání nebude nic, asi jsem to špatně napsala a vy mě špatně pochopila.
jen v evidenci - u tištěných pomocných sestav, že kterých vyplňuji přiznání k DPH,
si myslím, že mají být čísla dič dodavatelů, jen v evidenci k případné kontrole.
a nevím, kterých plnění se má týkat, zda plnění uvedených v ř. 40,41 nebo plnění tedy dič u přijatých faktur z ř. 40-44
(2) Plátce je povinen vést v evidenci pro účely daně z přidané hodnoty u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, také daňové identifikační číslo osoby, která uskutečňuje plnění, s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové doklady.
Je na tom něco ki nepochopení?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.