Vlákno názorů k dotazu Novela DPH-evidence §100 od alli - Re: Novela DPH-evidence §100 v důvodové zprávě k tisku...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2013 15:47

alli (neregistrovaný)

Re: Novela DPH-evidence §100
    v důvodové zprávě k tisku 733 (dnešní 502/2012 Sb.) se uvádí:
    Věcná změna v § 100 nastane pouze v souvislosti s tím, že z důvodu efektivnosti a zrychlení
    systému kontroly týkající se prověření oprávněnosti nároku na odpočet daně byla do zákona
    doplněna povinnost plátce vést u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro
    uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, údaj o daňovém identifikačním čísle osoby,
    která uskutečňuje plnění s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové
    doklady. Vzhledem k této drobné věcné změně bude zvýšení administrativní zátěže pro
    podnikatelské subjekty minimální, a to i vzhledem k tomu, že v převažující většině software
    již s těmito daty (DIČ) v současné době běžně pracuje a dále je používá pro určené, zejména
    účetní a daňové účely. Z toho důvodu negativní dopady na podnikatelskou sféru v této oblasti
    budou zcela zanedbatelné.

• 7. 1. 2013 19:51

Jana N. (neregistrovaný)

děkuji za odpověď, ale stejně jsem bohužel nepochopila, u kterých řádků daňového přiznání=přijatých plnění bychom měli evidenci rozšířit o dič dodavatele

• 7. 1. 2013 19:57

alli (neregistrovaný)

Já jsem z toho vyvodila, že stačí, když máte v účetnictví v knize přiajtých faktur uvedeno kromě jiných údajů také DIČ dodavatele. Do žádných řádků přiznání nebudete nic uvádět.

• 7. 1. 2013 20:13

Jana N. (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den, prosím zda jsem správně pochopila, nový §
    uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, údaj
    >>>o
    >>>daňovém identifikačním čísle osoby,
    >>>která uskutečňuje plnění s výjimkou plnění, u nichž
    >>>byly vystaveny zjednodušené daňové
    >>>doklady. Vzhledem k této drobné věcné změně bude
    >>>zvýšení administrativní zátěže pro
    >>>podnikatelské subjekty minimální, a to i vzhledem k
    >>>tomu, že v převažující většině software
    >>>již s těmito daty (DIČ) v současné době běžně pracuje
    >>>a dále je používá pro určené, zejména
    >>>účetní a daňové účely. Z toho důvodu negativní dopady
    >>>na podnikatelskou sféru v této oblasti
    >>>budou zcela zanedbatelné.
    >>
    >>děkuji za odpověď, ale stejně jsem bohužel
    >>nepochopila, u kterých řádků daňového
    >>přiznání=přijatých plnění
    >>bychom měli evidenci rozšířit o dič dodavatele
    >Já jsem z toho vyvodila, že stačí, když máte v
    >účetnictví v knize přiajtých faktur uvedeno kromě jiných
    >údajů také DIČ dodavatele. Do žádných řádků přiznání
    >nebudete nic uvádět.

to samozřejmě, že v přiznání nebude nic, asi jsem to špatně napsala a vy mě špatně pochopila.
    jen v evidenci - u tištěných pomocných sestav, že kterých vyplňuji přiznání k DPH,
    si myslím, že mají být čísla dič dodavatelů, jen v evidenci k případné kontrole.
    a nevím, kterých plnění se má týkat, zda plnění uvedených v ř. 40,41 nebo plnění tedy dič u přijatých faktur z ř. 40-44

• 7. 1. 2013 20:20

Vladimír 2

(2) Plátce je povinen vést v evidenci pro účely daně z přidané hodnoty u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, také daňové identifikační číslo osoby, která uskutečňuje plnění, s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové doklady.

Je na tom něco ki nepochopení?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).