Re: zpětně sleva na dítě - poradíte?
ano, už se ověřuje, že jsou hlášeni spolu pro dávky na sociálce, aby mohli uplatnit slevu na dani.Jen jsem potřebovala vědět, kdyby spolu třeba i ve společné domácnosti žili celou dobu, jestli můžou uplatnit slevu, když otec nebyl 2 roky uveden v RL dítěte. To by asi nemohl,ne?
Podle mého názoru ne, ale pokud byli vedeni v těch letech ve společné domácnosti pro účely sociálních dávek, tak ať se jde poradit na FÚ, jako oni mají na to náhled. Třeba ho jako otce uznají, i když v té době zapsaný v RL nebyl. A je on skutečně otec, čili byl v těch letech skutečně otec, akorát že nezapsaný v RL, nebo si to dítě teprve osvojil?
je otec, ale aby družka mohla čerpat porodné, neuvedla ho do RL. já bych jim zvýhodnění za tu dobu prostě nedala, i kdyby ve společné domácnosti žili, protože je to účelové. a nevím, jak prokážou, že v té době byl otcem? to jich může chodit postupně i několik a tvrdit, že jsou otcové - od toho přece ten RL je? dneska opravdu koumají, to je neuvěřitelné. na RL je datum leden 2013, pak bych prala, ře od té doby je otcem...
Taky bych to tak viděla - od měsíce, kdy se "stal otcem". A to ještě jen pokud už jsou hlášeni ve společné domácnosti (ale to už je pochopitelně na jejich odpovědnosti).
Myslím, že kdyby si podával přiznání a chtěl děti uplatnit zpětně, musel by to finančnímu úřadu vysvětlovat a jsem přesvědčená, že by mu to FÚ neuznal, zvlášť když pro sociální dávky nebyl nahlášený ve společné domácnosti s dítětem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.