Re: cestovni prikaz vs. cas na ceste
Dobrý den,
teď jsem si toho všiml, taky, všem se omlouvám, měl jsem na mysli "stravné"
Abych to úplně upřesnil napíšu příklad: Vyjíždím ve 12:30 z PCE do PHA. Přijedu na 14:00 a jsem tam až do 22:00. V 22:00 odjíždím a vracím se zpět v 23:30.
Tak, u minulého zaměstnavatele jsem dostal zaplaceno
1. Za práci (14-22h)
2. Čas na cestě (3h)
3. Stravné (5-12 hodin – 66,- Kč)
Nyní dostanu pouze první dvě položky, jak jsem již psal, argumentují to tím, že mám zaplacený čas na cestě.
Ještě jednou se Vám omlouvám za nekonkrétní dotaz.
S pozdravem
M. Novák
Kontrolor - třídící firma, jezdíme na zakázky po celé ČR, a od 2 do 10 jsem normálně pracoval a právě, že u minulé firmy jsem dostával vždy stravné, když se vyjelo mimo region na delší dobu než 5 hodin (výchozí pracoviště PCE), když se jelo na zakázka v obci, tak bez náhrad, což je pochopitelné.
U současné firmy mám také výchozí pracoviště PCE, ale když odjedu do Prahy nebo Plzně, tvrdí mi, že nárok na stravné nemám, protože mě platí čas na cestě.
Na stravné nárok máte. Čas na cestě se platí jako odpracovaná doba jen v případě, že spadá do vaší pravidelné pracovní doby. To je pak placený průměrem jako překážka na straně zaměstnavatele. Ve vašem případě pravděpodobně cesta tam. Cesta zpět by se v uvedeném případě neplatila, protože nespadá do vaší pravidelné pracovní doby.
No, jak se to veme. Zatím jsem nebyl na žádné zakázce v obci, čili ano, čas na cestě spadá do mé pravidelné pracovní doby, ale ve smlouvě není o tom žádná zmínka. Jak se tedy mohu konkrétně bránit u zaměstnavatele? Pokud by se bránil např. tím, že mě nebude proplácet čas na cestě, ale jen stravné? Což zase je blbost, abych byl 6 hodin na cestě a za tento čas nedostal zaplaceno?
Budu rád, když mi napíšete, jak konkrétně mohu obhájit svůj nárok na stravné za jeden den.
Děkuji
M. Novák
Docela to nechápu, když jsem se ptal ostatních zaměstnanců, kteří tam dělají už řadu let, tak o tom slyšeli poprvé, že stravné se proplácí i za jeden den! Neznalost zákona se ale neomlouvá že?! Hlavně zde v ČR... No pokud máte ještě někdo nějaký argument, budu rád. V pondělí se zastavím a dám sem pak vědet, jak vše dopadlo.
Všem, kdo zde nechal nějakou reakci děkuji za ochotu a přeji Vám krásný víkend.
M. Novák
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.