Re: Exekuce z DPP,prosím tři tečky a ost
V ustanovení § 299 občanského soudního řádu jsou taxativně vyjmenovány příjmy, jenž podléhají srážkám ze mzdy stejně jako mzda. Podle občanského soudního řádu z DPP nelze srážky provádět, kromě srážek ze zákona a z uzavřených dohod podle ZP.
To vím, z toho příkazu jsem to ale pochopila tak, že mu sice z DPP nic nesrazím, ale také mu nic neodešlu. Celý doplatek mu zadržím a po nabytí právní moci se má odeslat exekutorovi. Takto je to tam aspoň napsáno. Máte s ním někdo praktickou zkušenost?
Už to začínám chápat. V exe příkaze je napsáno, že jde o exekuci přikázáním jiné peněžité pohledávky, kterou má povinný za firmou s.r.o. z titulu odměny z DPP.
V dalším textu je firma nazývána "dlužníkem povinného" a přikazuje se jí zadržet tu odměnu a až přijde nabytí právní moci, tak ji odeslat na účet oprávněného.
Takže je to jasné - DPP spočítat, sice se nepočítá žádná srážka, ale zaměstnanci se doplatek DPP nevyplatí, zadrží se a pak se celý odešle oprávněnému.
Dobrý večer,
dnes na mě ohledně toho řvala do telefonu nějaká paní z exekutorského úřadu, že co si to dovolujeme vyplácet z DPP odměnu. Ale nezlobte se na mě, co to je za zákony, když člověk který má dluhy z podnikání a chce trošku vylepšit rodinný rozpočet (2 děti, žena na rodičovské) ještě pracuje na DPP a ta mu pak nemůže být vyplacena?? Z podnikání teď neměl ani korunu a od nás tedy nedostane také nic, z čeho bude žít, z rodičovského příspěvku 3.600 ???
Děkuji za reakci Markéta
No to víte, jak exekutor dostane kšeft a má ho v drápech, tak ho jen tak nepustí. Pokud je exekuční příkaz na srážky ze mzdy, musí se srážka vypočítat (sráží se ze mzdy z pracovního poměru, z odměny z DPČ a když má ten člověk u téhož zaměstnavatele pracovní poměr i DPP, sráží se z obojího (protože kvůli zdanění vznikne jeden doplatek). Pouze pokud má samostatnou DPP, nesráží je. Ale na to si exekutor obstará exekuční příkaz výše popsaný, na základě kterého se mu doplatek z DPP zabaví celý. Na druhou stranu - má dluh a ten věřitel chce své peníze. Nesráží se ale cestovní náhrady.
Ale co mně přijde sprosté je to, že od letoška může exekutor srazit i ze mzdy manželky, která o dluhu manžela neměla třeba ani tušení, pokud mají SJM.
Řvát od exekutora bych si na sebe nenechala. Na něj přišla ta jiná exekuce (ne srážkami ze mzdy) a byl tam napsáno, že mu ji nemáte vyplácet a Vy jste mu DPP přesto vyplatila? Nebo o co šlo?
Moc děkuji, hlavně jde o to, že šlo nezaplacený poplatek živnostenskému úřadu ve výši 2.000,- Kč a náklady na exekuci jsou 20tisíc, již toto mi přijde neetické.
Ano vyplatila jsem mu v dobré víře a z neznalosti jednu platbu ve výši 800,- Kč. Chodí jen na brigády. Hned vyhrožovala kárným řízením a postihem pro firmu, která v dobré víře zaměstnala alespoň částečně, (firma nemá pořádnou práci ani pro vlastní lidi) pána který má snahu přilepšit rodině a to je odměna - on nedostane za odvedenou práci nic a firma ještě dostane pokutu. Takže ten §299 se na něj nevztahuje?? Je to přesně exekuční příkaz co popsala paní výše.
Nevíte jaká tam může být sankce?? Já blbá jsem myslela, že musí zůstat nějaké životní minimum. Takže to bude na mě, ach jo.
Děkuji moc za pomoc Markéta
DPP není uveden mezi jinými příjmy v § 299 OSŘ, proto jej nelze postihnout "srážkami ze mzdy a jiných příjmů", ale postihuje se jako "jiná peněžitá pohledávka" dle § 312 a násl. OSŘ a ta se v tomto případě postihuje celá.
Za nesplnění povinnosti můžete dostat pokutu a samozřejmě peníze, co jste odvedli špatně, odvedete znovu a z vlastní kapsy (u peněz, co jste odvedli špatně, se můžete po zadluženém zam-ci domáhat vrácení).
Ovšem náklady 2000 dluh plus 20000 navíc je sprosťárna. Já tu mám exekuční příkazy např. o městského úřadu odbor financí nebo od celní správy. Dluh je např. 1500 a k tomu je přiraženo 500 Kč a to je všechno. Můžete mi vysvětlit, proč živnostenský úřad dává kšefty nějakému soukromému exekutorovi?
Malý dotaz: cesťák se doufám nemůže postihnout ani dle § 312?
Netuším, proč živnostenský úřad dává vydělat soudním exekutorům. Sice mu to umožňuje § 105 odst. 2 správního řádu, ale jde o pomocné ustanovení, které musí ŽÚ umět zdůvodnit, protože i na ŽÚ se vztahují základní zásady činnosti správních orgánů, v tomto případě zásada uvedená v § 6 odst. 2. Jako dlužník bych se proti postupu ŽÚ ohradil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.