Re: zastupitelnosti kolegyní
Taky se zrovna zaučuji na jiné pozici než mám v pracovní smlouvě. Ale kolegyně je velice ochotná a vstřícná, chápe, že je potřeba, aby jednu práci umělo dělat více lidí z důvodu zastupitelnosti.
Pokud jste ve své práci dobrá, pak bych se nebála, že vás propustí.
Vidíte a já pořád na šéfa tlačím, aby mi někoho dal, koho bych mohla ve mzdovém účetnictví zaučit. Jsem jediná mzdovka ve firmě a když jsem nemocná, tak i s teplotami v posteli zpracovávám mzdy pro 150 zaměstnanců, protože se to ještě nikdo nezaučil. Takže já bych osobně zástup uvítala. A jelikož vím, že je šéf se mnou spokojený, tak se zástupu nebojím. Ono stačí, když vám někdo něco připraví a vy už jenom zkontrolujete, zda ve výpočtech není chyba, zda je vše správně nastavené. A to už je velká pomoc.
zastupitelnost je určitě výhoda, ale mě osobně by vadilo, že mám "zaučit" obchodního zástupce a s vedením účetnictví + ostatní práce, vždyť s tím je spojená velká zodpovědnost, nehledě nato, že se to nedá zaučit během pár dní... určitě na lehké operace bych kolegyni klidně zaučila, ale složitější věci bych osobně nezaučovala, protože účtování není lehká záležitost, je spousta případů, kdy sice zaúčtujete podle předkontace, ale pak je např. pořízení majetku, kdy se kromě účtování musí pořídit karta majetku, zařadit do užívání s účtováním apod., a obchodní zástupce, který o tom ani nemá páru nadělá víc škody než užitku... Klidně zaučte co se týká vystavených faktur, protože tam máte uloženou předkontaci...
>>>>
ediná mzdovka ve firmě a když jsem nemocná, tak i s
>>>teplotami v posteli zpracovávám mzdy pro 150
>>>zaměstnanců,
>>>protože se to ještě nikdo nezaučil. Takže já bych
>>>osobně zástup uvítala. A jelikož vím, že je šéf se
>>>mnou
>>>spokojený, tak se zástupu nebojím. Ono stačí, když
>>>vám
>>>někdo něco připraví a vy už jenom zkontrolujete, zda
>>>ve
>>>výpočtech není chyba, zda je vše správně nastavené. A
>>>to už je velká pomoc.
>>
>>zastupitelnost je naprosto nezbytná, z důvodů nemoci,
>>dovolených, paragrafů, neumím si to ani bez toho
>>představit
>
>zastupitelnost je určitě výhoda, ale mě osobně by
>vadilo, že mám "zaučit" obchodního zástupce a s vedením
>účetnictví + ostatní práce, vždyť s tím je spojená velká
>zodpovědnost, nehledě nato, že se to nedá zaučit během
>pár dní... určitě na lehké operace bych kolegyni
>klidně zaučila, ale složitější věci bych osobně
>nezaučovala, protože účtování není lehká záležitost, je spousta
>případů, kdy sice zaúčtujete podle předkontace, ale pak
>je např. pořízení majetku, kdy se kromě účtování musí
>pořídit karta majetku, zařadit do užívání s účtováním
>apod., a obchodní zástupce, který o tom ani nemá páru
>nadělá víc škody než užitku... Klidně zaučte co se
>týká vystavených faktur, protože tam máte uloženou
>předkontaci...
podle mě by ji měla naučit vše, až onemocní, nedej bože úraz nebo operace na měsíce-nikomu nepřeju, pak to bude dělat kdo ?? být zaměstnavatelem zastupitelnost 100%
A proč by ji měla něco učit ? Zaučit na podmínky organizace - ano, ale učit účtování - nevidím jediný důvod, proč by někoho měla takové věci učit. Buď zaměstnavatel musí poslat takovou pracovnici na nějaký kurz nebo něco podobného, ale účetní není od toho, aby učila sekretářku účto. Minimálně základní znalosti mít musí, jinak si nedovedu představit, jak by časově účetní dokázala někoho naučit vše při své pracovní náplni, když dotyčný o tom nemá ani páru. Nebo vás některou to snad někdo učil od píky ?
>>>>>>
>
>A proč by ji měla něco učit ? Zaučit na podmínky
>organizace - ano, ale učit účtování - nevidím jediný důvod,
>proč by někoho měla takové věci učit. Buď
>zaměstnavatel musí poslat takovou pracovnici na nějaký kurz nebo
>něco podobného, ale účetní není od toho, aby učila
>sekretářku účto. Minimálně základní znalosti mít musí,
>jinak si nedovedu představit, jak by časově účetní
>dokázala někoho naučit vše při své pracovní náplni, když
>dotyčný o tom nemá ani páru. Nebo vás některou to snad
>někdo učil od píky ?
tak s tím naprosto souhlasím, zaučila bych tak, že bych ji ukázala, co se kde dělá, ale brala bych to, že zaučuji účetní, a ne sekretářku, základy účetnictví bych ji opravdu nevysvětlovala.
Jestli chce šéf zastupitelnost, musí si vzít druhou účetní.
Ale hodně lidí berou účto jen zmáčkneš enter a je to, všechno přece udělá počítač.
Není to tak, paní Jasná, u podnikatelů vítězí jiné "zájmy", než aby uznal, že jste dobrá:-)))) Zaučila jsem mnohem mladší paní a jakmile si zaběhla děti ve školce a škole, byla jsem nadbytečná......Mimochodem, stále nabízím své znalosti někomu, kdo by potřeboval pomoci. :-)) hezký den
Souhlasím s v.e.n.d.y, zaměstnavatelé sice chtějí bezchybné pracovníky, ale většinou nemají žádný problém, je-li v dosahu někdo blízký nebo z rodiny známého, kterého potřebuje, se rychle rozloučit i s dobrým pracovníkem. A klidně za jednu účetní potom vezme 2, které stíhají tak, tak, protože naopak třeba "přízní" nějakého známého, kterému zaměstnali někoho, se mu to bohatě vyplatí.
Zatím to naštěstí není moje zkušenost, ale mé dobré známé .
A její zaměstnavatel se ani neobtěžoval s nějakými výmluvami, mezi čtyřma očima jí to pěkně vysvětlil, že je sice výborná, byl s ní maximálně spokojen, ale potřebuje vyhovět panu xy, a prospěch bude mít několikanásobný ...
bohužel
Přesně něco podobného se stalo mojí známé. A já mám pocit, že u mne se k tomu taky schyluje. Proč jinak by se tak rozčiloval, když jsem řekla, že to není moje povinnost. Mne to také nikdo v jeho firmě neučil, přišla jsem, sedla jsem a účtovala jsem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.