Re: Rozvaha v pl.rozsahu-jen neodeps.maj
Účetnictví se vede v tzv. "historických" cenách a konečný stav by měl věrně a poctivě zobrazovat stav vedeného účetnictví. Pokud z nějakého důvodu došlo k novému ocenění znalcem (např. se plánuje následný prodej majetku, za podstatně nižší ceny, než jsou uvedené v účetnictví), slouží ke správnému zaúčtování stavu jiné nástroje, pomocí kterých by se toto snížení hodnoty majetku oproti ocenění v účetnictví zobrazilo. Ale s postupem, že se neuvedou pořizovací ceny a oprávky v Rozvaze u odepsaného, ale dosud nevyřazeného majetku jsem se také ještě nesetkala. Rozumím sice tomu, co tím auditoři míní, ale dle mě se to takhle nedá dle platné legislativy udělat. A určite musí být rozdíl mezi cenou vedenou v účetnictví a cenou zjištěnou znaleckým posudkem, která zobrazuje skutečný stav u odepsaného majetku, popsán v Příloze k ÚZ.
Re: Rozvaha v pl.rozsahu-jen neodeps.maj
>>>Dobrý den,
>>>prosím o Váš názor. Máme odloženou povinnost podat
>>>DPPO za rok 2012. Auditoři nám do rozvahy uvedli
>>tak to slyším poprvé a to mám také audit....
>Účetnictví se vede v tzv. "historických" cenách a
>konečný stav by měl věrně a poctivě zobrazovat stav
>vedeného účetnictví. Pokud z nějakého důvodu došlo k novému
>ocenění znalcem (např. se plánuje následný prodej
>majetku, za podstatně nižší ceny, než jsou uvedené v
>účetnictví), slouží ke správnému zaúčtování stavu jiné
>nástroje, pomocí kterých by se toto snížení hodnoty
>majetku oproti ocenění v účetnictví zobrazilo. Ale s
>postupem, že se neuvedou pořizovací ceny a oprávky v Rozvaze
>u odepsaného, ale dosud nevyřazeného majetku jsem se
>také ještě nesetkala. Rozumím sice tomu, co tím
>auditoři míní, ale dle mě se to takhle nedá dle platné
>legislativy udělat. A určite musí být rozdíl mezi cenou
>vedenou v účetnictví a cenou zjištěnou znaleckým posudkem,
>která zobrazuje skutečný stav u odepsaného majetku,
>popsán v Příloze k ÚZ.
Moc děkuji za odpovědi. V roce 2011 jsme nakoupili část podniku, kde byl na základě znaleckého posudku zaúčtován oceňovací rozdíl k nabitému majetku. Auditoři ale vyloučili veškerý majetek, i který společnost nakoupila v pořizovacích cenách před několika lety a už jej odepsala. V Příloze o ÚZ žádný komentář k rozdílnému zobrazení v rozvaze nenapsala. Spíše naopak mě zaskočila věta, že DM je evidován v pořizovacích cenách. To platí jen ale u neodepsaného majektu, který ještě má zůstatkovou hodnotu. Pokud byl odepsán, nezobrazuje se v rozvaze vůbec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.