Re: Nemocenská ve výpovědní době
Jen upřesním, že i kdybyste vycházky měl doktorem povolené, tak v době vycházky samozřejmě můžete zajít do některé firmy, ale žádné potvrzení na to nebudete potřebovat, toto nikomu dokládat nebudete, protože je Vaše věc, kam si v době vycházky při nemoci zajdete.
Já si jen trošku rýpnu. Jako OSVČ nechápu, proč zaměstnanci situaci spojenou s výpovědí řeší vystavením DPN a jakou mají stanovenou diagnózu, silně pochybuji o tomto kroku.
V tomto případě je mi spíše líto zaměstnavatelů. Je to takový nešvar, které mzdovky tolerují?
Předem se omlouvám, jestli jsem se někoho dotkl.
Ano, to se děje často, že si zaměstnanec "nechá napsat" neschopenku, když dostane výpověď (tím nechci říct, že se to týká zrovna Libora, to nevím). Každopádně když neprohlásí, že na prodloužení netrvá a marodí i přes den, kdy měl skončit, tak pak teprve dobíhá výpovědní doba a zaměstnavatel aby mu ještě platil náhradu, protože pracovní místo už není. Toto nechápu, proč toto vůbec v zákoníku je, to prodlužování.
Ale jak to má mzdovka netolerovat? Mzdovka ani zaměstnavatel toto vůbec nemůže ovlivnit. Zaměstnavatel akorát musí platit a mzdovka to zúčtovat. O tom, jestli je nebo není člověk nemocný, rozhoduje pouze lékař, který neschopenku vystavuje.
Děkuji za reakci, na nás to taky jedna pacientka v této situaci zkoušela. Samozřejmě neuspěla. Známky nemoci opravdu nejevila, tak si spíše myslím, že je to domluva mezi lékařem a zaměstnancem. Proč je tolik vystavených DPN v období výpovědní lhůty? Legislativa má opravdu stupidní úpravu. To s vámi souhlasím.
Mějte se hezky.
Dobrý den,
asi patříte k lidem, kteří se nemusí obávat, že budou nezaměstnaní. Já mám výpověď od zaměstnavatele a nevím, jaká výhoda je, být ve výpovědní lhůtě nemocen. Jen bych poznamenal, že asi většina zaměstnavatelů nebude čekat s pohovorem, až se uzdravím, zvláště když je na místo dost uchazečů
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.