Re: Sazba zákl.náhrady PICKUP
Já myslím, že tazatel ji četl. Skončili jsme tím, že se nelze vzdát práva předem. V tom máte pravdu, na druhou stranu je taková dohoda opravdu vzdáním se práva předem? Já si tím lámu hlavu léta - kdy jde o oboustrannou dohodu upravují budoucí vztahy v závislosti na tom, co se stane nebo nestane, a kdy už je to nepřípustné vzdání se práva?
Napadla mě ještě jedna varianta - zaměstnanec se v dohodě zaváže, že se vzdá dvojnásobné náhrady až po použití vozidla a když ne, zaplatí smluvní pokutu ve stejné výši?
Konečně §4b a 363 ZP možnost se odchýlit od zákona - když na to zaměstnanec nepřistoupí, zaměstnavatel ho nenechá auto použít a radši mu najme jiné. Nebyla by tedy taková odchylka ve prospěch zaměstnance? Škoda Pick-up se nevyrábí min. 10 let, takže i 3,60 Kč/km je královská náhrada. Ale asi je to blbost, už s ohledem na celkové pojetí pracovněprávních vztahů, kdy zaměstnavatel je ze zákona vždycky silnější, bohatší ...
=>zaměstnavatel je ze zákona vždycky silnější, bohatší ... =
to zajisté a ptrotose pokoušejí obejít zákony. Jaká náhrada
a jak ji používat je dáno zákonem a těm kterým to vychází
(to obcházerní zákonů) to dokonce šíří dál. ZRisk je zisk ...
To bylo myšleno ironicky, proto to "ze zákona" - znám nejméně jednoho zaměstnavatele, který-když klient nezaplatil-šel do banky a vybíral na výplaty ze svých úspor, které na rozdíl od zaměstnanců tvořil, ač si vydělal stejně jako oni a děláním stejné práce a ne jen "šéfováním". Což byl taky jeden z důvodů, proč jsem zaměstnavatelem být přestal.
Obcházení zákona-podstatné je, aby se neobcházel účel zákona a tím je poskytnout adekvátní náhradu za použití osobního majetku k práci, což velmi podporuji, protože k vlastnímu majetku se chová každý lépe. Ale pick-up není tatrovka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.