Vlákno názorů k dotazu Kurz - cestovné, doklady od jinka - Re: Kurz - cestovné, doklady To se domníváte špatně....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2013 7:39

jinka (neregistrovaný)

Re: Kurz - cestovné, doklady
    To se domníváte špatně. Pokud mu nedáte odpovídájící zálohu, tak mu musíte proplatit (musí doložit) jeho náklady.
    §183/4
    ...Při vyúčtování zálohy použije zaměstnavatel zaměstnancem doložený kurz, kterým byla poskytnutá měna v zahraničí směněna na jinou měnu

• 31. 10. 2013 10:10

bety* (neregistrovaný)

A jejda! Zopakuji si nedostatky.
    1. vyplácím zálohu - použiji denní kurz ČNB ke dni vyplacení zálohy
    2. doložené doklady k proplacení placené ze zálohy v cizí měně - kurz v den nákupu ČNB.
    3. Pokud platil ze své cizí hotovosti ( např. EUR, měl doma v šuplíku ), pak použiji kurz ČNB, nemám možnost zjistit za kolik směnil.
    4. Pokud nakupoval v Kč a musel si směnit, mám doklad, pak použiji kurz doložený.
    5.Při konečném vyúčtování pracovní cesty se používá kurz ke dni zahájení pracovní cesty, odpočet poskytnuté zálohy je kurzem poskytnutí zálohy ( nevzniká žádný kurz. rodíl účet 335.
    Děkuji moc

• 31. 10. 2013 10:43

jinka (neregistrovaný)

Správně je toto, ale spousta účetních si to zjednodušuje, takže se asi ozvou, že takhle - ne
    1/použiju kurz platný pro účto (může být i pevný)
    2/opět kurz platný pro účto (jen účtujete - nic neplatíte)
    3/a) proplácím v kč a nebyla záloha, kurz pro výplatu je ČNB ze dne nástupu, do nákladu kurz dle účta - pravděpodobně vznikne kurzový rozdíl
    b) vyplácím eura - kurzem platným pro účto (jelikož to může být i den proplacení tak nemusí vzniknout kurz. rozdíl)
    4/pokud doloží nákup a já vyplácím v Kč, tak proplacení kurzem doloženým, zúčtování do nákladů kurzem účetním
    pokud vyplacím v EUR, tak mě jeho kurz nezajímá (ale to je asi jasné)
    Shrnutí
    Do nákladů účtuji vždy kurzem účetním
    Proplacení v Kč zaměstnaci
    1/má zálohu - kurzem vyplacení zálohy
    2/nemá zálohu - kurz ČNB první den pracovní cesty
    V obou případech, pokud doloží "směnu", doplácím kurzem doloženým.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).