Re: Kurz - cestovné, doklady
To se domníváte špatně. Pokud mu nedáte odpovídájící zálohu, tak mu musíte proplatit (musí doložit) jeho náklady.
§183/4
...Při vyúčtování zálohy použije zaměstnavatel zaměstnancem doložený kurz, kterým byla poskytnutá měna v zahraničí směněna na jinou měnu
A jejda! Zopakuji si nedostatky.
1. vyplácím zálohu - použiji denní kurz ČNB ke dni vyplacení zálohy
2. doložené doklady k proplacení placené ze zálohy v cizí měně - kurz v den nákupu ČNB.
3. Pokud platil ze své cizí hotovosti ( např. EUR, měl doma v šuplíku ), pak použiji kurz ČNB, nemám možnost zjistit za kolik směnil.
4. Pokud nakupoval v Kč a musel si směnit, mám doklad, pak použiji kurz doložený.
5.Při konečném vyúčtování pracovní cesty se používá kurz ke dni zahájení pracovní cesty, odpočet poskytnuté zálohy je kurzem poskytnutí zálohy ( nevzniká žádný kurz. rodíl účet 335.
Děkuji moc
Správně je toto, ale spousta účetních si to zjednodušuje, takže se asi ozvou, že takhle - ne
1/použiju kurz platný pro účto (může být i pevný)
2/opět kurz platný pro účto (jen účtujete - nic neplatíte)
3/a) proplácím v kč a nebyla záloha, kurz pro výplatu je ČNB ze dne nástupu, do nákladu kurz dle účta - pravděpodobně vznikne kurzový rozdíl
b) vyplácím eura - kurzem platným pro účto (jelikož to může být i den proplacení tak nemusí vzniknout kurz. rozdíl)
4/pokud doloží nákup a já vyplácím v Kč, tak proplacení kurzem doloženým, zúčtování do nákladů kurzem účetním
pokud vyplacím v EUR, tak mě jeho kurz nezajímá (ale to je asi jasné)
Shrnutí
Do nákladů účtuji vždy kurzem účetním
Proplacení v Kč zaměstnaci
1/má zálohu - kurzem vyplacení zálohy
2/nemá zálohu - kurz ČNB první den pracovní cesty
V obou případech, pokud doloží "směnu", doplácím kurzem doloženým.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.