Vlákno názorů k dotazu Nepřevzetí zboží od P.C. - Re: Nepřevzetí zboží Došlo ke zdanitelnému plnění? Já bych...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2013 22:05

P.C. (neregistrovaný)

Re: Nepřevzetí zboží
    Došlo ke zdanitelnému plnění? Já bych řekl, že nedošlo, proto neměl být vystaven daňový doklad.

Nebo byl DD vystaven na základě příchozí platby? V takovém případě vystavte ODD a platbu vraťte - to by mělo jako potvrzení stačit.

V každém případě platí, že pokud příjemce má DD, musí potvrdit převzetí ODD.

• 21. 11. 2013 7:26

Peťka (neregistrovaný)

Ke zdanitelnému plnění došlo předáním přepravci. Platí obecná pravidla obchodního zákoníku o dodání zboží, ke kterému dojde v okamžiku předání zboží prvnímu dopravci k přepravě.
    Takže povinnost vystavit DD jsme měli, ale zákazník tento DD nemá, protože zboží nepřevzal a vrátilo se k nám. Tudíž mi nepotvrdí ani převzetí ODD.

• 21. 11. 2013 23:10

P.C. (neregistrovaný)

Ke zdanitelnému plnění nedošlo předáním k přepravě. Předání k přepravě jen určilo Místo zdanitelného plnění dle §7 a 8 ZDPH.

§21 ZDPH říká:
    Při dodání zboží se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
    a) dnem dodání podle § 13 odst. 1 při prodeji podle kupní smlouvy,
    b) dnem převzetí v ostatních případech ...

O §13 zde nejspíš nejde a k převzetí, jak píšete, nedošlo, takže nedošlo ani k uskutečnění zdanitelného plnění a doklad jste měli vystavit až po převzetí.

Nebo Obchodní zákoník říká o uskutečnění zdanitelného plnění a vystavování daňových dokladů něco jiného? Možná určuje obecná pravidla v případech neošetřených jinými zákony a smlouvami, což nejspíš není tento případ.

Zkrátka jste vystavili daňový doklad před uskutečněním zdanitelného plnění a musíte mít možnost tento chybně vystavený doklad stornovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).