Re: vrátit dph?
Co myslíte tím nakoupí na sklad?
To jako myslíte např. žárovky, které budete montovat do pronajatých kanceláří? Pak máte dvě možnosti:
1. Buď předem u přijatého daňového dokladu víte, kolik jich kam půjde, a to znamená, že u těch, které se budou týkat osvobozeného nájmu, si DPH neuplatníte žádné a těch, které půjdou do kanceláří s nájmem + DPH, máte nárok na odpočet DPH celý hned při nákupu.
nebo
2. To dopředu nevíte, a pak všechny žárovky dáte do koeficientu a při jejich výdeji už nebudete s DPH dělat nic.
ano,třeba žárovky. ale to je pár korun,
spíš mě to napadlo u většího nákupu na konci roku,kdy se nakoupí např.lednice nebo vitríny určené do prodejen..
takže když nevíme,kam pak půjdou,tak koeficientem a pak už nic.
asi už nad tím keficientem moc přemýšlím a pak mě napadají blbosti :-)
děkuji Vám moc za odpověď.
Ale v tomto případě by to mělo být jinak.
Měli byste mít jednak:
1. Smlouvu na pronájem prodejny (NP), kde neplátci-osvobozeno,
plátci + DPH
a
2. Smlouvu na pronájem movitých věcí (vybavení prodejny) ta je vždy u plátce DPH + DPH, takže je i nárok u nákupu vybavení na odpočet DPH a žádný koeficient se pronájmu movitých věcí netýká.
smlouvu na pronájem prodejny máme, i smlouvu na pronájem movitých věcí, která je součástí smlouvy na pronájem prodejny.
když se něco dá na prodejnu,většinou je to kus za starý nefunkční kus a jen se podepíše vyřazení a zařazení.
jenže se na konci roku toho nakoupí víc najednou a neví se ještě,kam to půjde.
Vy jste mě asi nepochopila, co jsem se vám snažila vysvětlit.
Nájem movitých věcí je vždy + DPH (i neplátcům), a proto i u nákupu movitých věcí, je nárok na odpočet DPH a je jedno, jestli posléze vybavení dáte do prodejny, kterou pronajímáte neplátci jako osvobozenou od DPH nebo plátci DPH + DPH.
Nesmíte zaměňovat nájem prodejny (nebytový prostor) a nájem movitých věcí (vybavení). To jsou z hlediska DPH dvě zcela odlišné věci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.