Re: Sleva na dítě DP 2013/paušální výdaj
Dobrý den, moc děkuji ještě k dovysvětlení, brala jsem vymyšlené částky zaokrouhlené aby se to dobře počítalo :-) dílčími základy daně chápu například u podnikání čisté příjmy mínus výdaje procentem a vyjde mi dílčí základ daně z §7 dále například příjmy z pronájmu mínus výdaje je opět dílčí základ daně §9. Je tomu tak? 300 jsem samozřejmě myslela z potvrzení o zdanitelných příjmech částka úhrn příjmů ze závislé činnosti plus úhrn pov.pojistného to je pak superhrubá výše že? děkuji moc M.
Re: Sleva na dítě DP 2013/paušální výdaj
-----------------
ještě mě napadlo že pokud si podnikatel dá paušál a neuplatní si možnou manželku která nepřesáhla hranici ani dítě, doporučuji at podá přiznání i manželka a uplatní si tam děti :) at si dá příjem třeba z §10 21000 z příležitostného. Ona bude mít daně snížené o poplatníka takže nakonec 0 a k tomu bonus na děti. Takže ten rozdíl na jejím bonusu a jeho doplatku bude lepší pro oba společně.
Zrovna ve třídě řešíme tento příklad:
HPP - Živnostník dosáhl ročních příjmů ve výši 685 000 Kč, prokazatelné výdaje měl 125 000 Kč nebo paušál 60 %. Zároveň si platí penzijní připojištění ve výši 24 000 Kč za rok (lze si uplatnit jen 12 000 Kč) a rizikové životní pojištění ve výši 12 000 Kč. Má také manželku v domácnosti (uplanuje slevu) a dvě děti.
1. On uplatní skutečné výdaje - danová povinnost je 3912 Kč
2. on uplatní Paušální výdaje - danová povinnost je 12660 Kč
ale jeho manželka podá danové přiznání na §10 přil pronájem v uhrnu za rok v hodnotě 21000 kč bez nákladů. takže její dan je 0 ale odečte si dvě děti takže její danový bonus je -26808 Kč.
V celkovém součt se z manželčina bonusu doplatí dan manžela a zbyde jim přeplatek 14 148 Kč. Takže jsou na tom lépe. :)
Snad to mám dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.