Re: Co patřří do minimální mzdy?
Já jsem se prvně špatně vyjádřila, nenapsala jsem, že příplatky do minimální mzdy nepatří. Omlouvám se. Jde mi o to, že moje maminka má v práci takový problém. Pokud jí v některém měsíci nevyjde minimální mzda (mají procentem z prodeje zboží), tak jí berou dovolenou, aby ji ta min. mzda 8500,-kč vyšla. Její účetní jí to ale není schopná vysvětlit. tvrdí, že náhrady se do minimální mzdy nezapočítávají, ale zároveň chybějící částku do minima zarovnává "čerpáním dovolené". Hledala jsem v zákoně, ale v §111 je zmínka pouze o příplatcích, ne o náhradách. Mám v tom trochu zmatek. Pokud by jste mi to vysvětlila, byla bych moc ráda:), případně odkaz na příslušný zákon. Moc děkuji.
Re: Co patřří do minimální mzdy?
Vypadá to, že jim mzdy dělá zaměstnavatel sám. Mzdová účetní přece musí vědět co, proč a jak počítá. Jestliže je mzda stanovená tak, že při malých tržbách nedosahuje minimální mzdy, mělo by se doplatit tak, aby mzda odpovídala odpracované době. Při měsíční mzdě 8500,- nebo 50,60 na hodinu při hodinové. Napsat někomu dovolenou, aniž by ji zaměstnanec čerpal, je samozřejmě naprosto nepřípustné. Tím by stejně nedorovnala mzdu do minima, pokud ovšem nevykázala o to méně odpracovaných hodin.
Ponechám stranou otázku, jestli prodavačka má mít minimální mzdu jako zaručenou mzdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.