Re: Co patřří do minimální mzdy?
Tak jsem to přečetla ještě jednou a pořádně :), píše se tam toto:
Do mzdy a platu se pro tento účel nezahrnuje mzda ani plat za práci přesčas, příplatek za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli. O náhradě jako takové ani slovo, samé příplatky. Tak nevím....
Ale vy jste napsala - Dobrý den, prosím zkušené mzdové, co všechno patří do minimální mzdy? Zákoník práce §111 říká, že veškeré
příplatky - ale příplatky tam nepatří.
Do výpočtu pak berete pouze skutečně odpracované hodiny, neberete to, co je placené náhradou - takže neberete dovolenou a svátek, pokud je placený náhradou. Samozřejmě vše poměrnou části.
Já jsem se prvně špatně vyjádřila, nenapsala jsem, že příplatky do minimální mzdy nepatří. Omlouvám se. Jde mi o to, že moje maminka má v práci takový problém. Pokud jí v některém měsíci nevyjde minimální mzda (mají procentem z prodeje zboží), tak jí berou dovolenou, aby ji ta min. mzda 8500,-kč vyšla. Její účetní jí to ale není schopná vysvětlit. tvrdí, že náhrady se do minimální mzdy nezapočítávají, ale zároveň chybějící částku do minima zarovnává "čerpáním dovolené". Hledala jsem v zákoně, ale v §111 je zmínka pouze o příplatcích, ne o náhradách. Mám v tom trochu zmatek. Pokud by jste mi to vysvětlila, byla bych moc ráda:), případně odkaz na příslušný zákon. Moc děkuji.
Vypadá to, že jim mzdy dělá zaměstnavatel sám. Mzdová účetní přece musí vědět co, proč a jak počítá. Jestliže je mzda stanovená tak, že při malých tržbách nedosahuje minimální mzdy, mělo by se doplatit tak, aby mzda odpovídala odpracované době. Při měsíční mzdě 8500,- nebo 50,60 na hodinu při hodinové. Napsat někomu dovolenou, aniž by ji zaměstnanec čerpal, je samozřejmě naprosto nepřípustné. Tím by stejně nedorovnala mzdu do minima, pokud ovšem nevykázala o to méně odpracovaných hodin.
Ponechám stranou otázku, jestli prodavačka má mít minimální mzdu jako zaručenou mzdu.
Mzdy jim dělá účetní, ale samozřejmě na příkaz zaměstnavatele. Mě jde spíš o to, jak se to počítá? Když dejme tomu v měsíci vydělá hrubého 8300, tak aby nemusel zaměstnavatel doplácet do minimální mzdy, tak uvede, že 8300 je částka př. za 20 dní a za jeden den propíše dovolenou (21 prac. dní)? A bere se to tak, že 8300 + částka za dovolenou musí udělat 8500 nebo se dovolená do minimální mzdy nezapočítává a v tom případě 8300 je poměrně snížená o počet neodpracovaných dní? To, že proplácí dovolenou i když není skutečně čerpaná je jedna věc, ale jim jde spíše o to, jestli postup výpočtu je správný, případně kde je opora v zákoně. Hodlají si jít stěžovat zaměstnavateli a řešit to sním a chtějí být alespoň trochu připravené. Děkuji vám za odpovědi.
Jak může být správný postup výpočtu, když je zaměstnavatel okradl o 1 den dovolené?
Řekněme únor 160 hodin. Vydělala si pouze 8300,-.
Napíše 1 den dovolené, takže 8300,- : 152 = 54,61 minimální mzda splněna.
Dovolená, řekněme minimum 50,60 x 8 = 404,80
Náklady zaměstnavatele 11665,-
Čistá mzda 7748,-
Skutečnost 8300,- + doplatek do minima 200,- = 8500,-
Náklady zaměstnavatele 11390,-
Čistá mzda 7565,-
A jeden den dovolené v tahu.
Náklady zaměstnavatele na jeden den dovolené 543,-
Čistá náhrada mzdy za 1 den dovolené 360,-
Zaměstnavatel proti skutečnosti 11390 + 543 - 11 665 = úspora 268,-
Čistá zaměstnanec 7565 + 360 - 7748 = ztráta 177,-
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Podnikatelé budou muset u EET nahlásit i provozovny, kde přijímají neevidované tržby
JMHZ v praxi: Jak správně využít služby a vyhnout se zbytečným chybám
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
Stačilo pár úprav posudků pro invaliditu v počítači a lidé získali dávky
Kolové nápoje: Od lékárnických tajností k miliardovému marketingu
12. 2. 2014 7:45
Dobrý den, prosím zkušené mzdové, co všechno patří do minimální mzdy? Zákoník práce §111 říká, že veškeré příplatky, ale kolegyně tvrdí, že tam nepatří ani náhrady (za svátek a dovolenou). Má pravdu? Pokud ano, kde v zákoně toto najdu? Moc vám děkuji.