Re: špatná předkontace - vliv na DPH
To jako, že se vám zaúčtovalo např. 5.., 5../321 místo 5.., 343/321? a tyto doklady vám nevstoupili do Záznamní povinnosti DPH a tím ani do Přiznání k DPH?
DPH na Vstupu si můžete nárokovat až 3 roky od DUZP ( takže dodatečné př. není potřeba) a musíte opravit účtování 343/5.. nebo
mínus 5.., +343 (pokud vám váš sw dovolí účtovat jen na jednu stranu) a opravit si doklad i z hlediska DPH, aby vám vstoupil do Přiznání k DPH do nejbližšího zd. období, které budete zpracovávat. Ale u sw co znám, nemá účtování na Záznamní povinnost DPH a násůledně Přiznání k DPH vliv, takže je mi divné, že vám tyto doklady do Přiznání k DPH nevstoupily, i když byly chybně zaúčtované, tím byste při průběžné kontrole Přiznání k DPH na učetnictví zjistili, že to máte v uct chybně zaúčtované.
Jedná se o program Pohoda. Právěže jsem všechno kontrolovala, se sestavou podkladů k DPH všechno sedí. Ještě jsem si to teď jednou kontrolovala a v podkladech to je, takže jde jen o to, změnit zaúčtování a mělo by to být správně, nemám pravdu?
Moc děkuji.
Je třeba dodat v zadání předkontace DPH - pokud není zadáno, účtuje se rozepsaná částka DPH na účet nákladů, či výnosů - nemá kam jinam vstoupit.
Pokud si v každém období po sestavení DPH dáte v účtu náhled tiskové sestavy - Chyby v zaúčtování DPH - vyjedou "N" chyby, které kontrolují vazbu DPH na účetní deník.
Sestava je tam léta, ovšem vždy mě překvapí, kolik účetních ji nepoužívá. Každý kontrolní mechanismus je skvělý, jen ho využít. Ušetříte si mnoho zbytečné práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.