Re: Zaměstnanec vyhledává konflikty. Pro
Omlouvám se za dlouhý text, pokračování:
Co mi poradíte, myslíte, že má smysl navštívit právníka, když nemám důkazy. Co jsou v tomto případě důkazy? Mám obavu, že se to s ním potáhne dlouho a jen se to bude zhoršovat.
Tentokrát jsem mu "šáhl" i na peníze, dostal menší výplatu, tak na mě křičel, že ho okrádám. Já už na to nemám nervy. Není to šikana?
Omlouvám se za dlouhý text.
Děkuji za váš čas.
Zákoník práce § 301 "Zaměstnanci jsou povinni
a) pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených, vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci,
b) využívat pracovní dobu a výrobní prostředky k vykonávání svěřených prací, plnit kvalitně a včas pracovní úkoly"
čili při každém porušení tohoto ustanovení o tom sepsat zápis, nejlépe se svědky.
Např. "dne ... v hod. ... místo výkonu práce popíjela kávu, ačkoliv přestávku na jídlo a oddech má stanovenou od .. do.."
Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel - ne tedy že si zaměstnanec "bere dovolenou"! Žádné že si ráno zatelefonuje - řeknete mu, že s jeho žádostí o čerpání dovolené nesouhlasíte. Pokud nepřijde do práce, bude to neomluvená absence + krácení dovolené až o 3 dny. (Můžete určit, že musí předem vyplnit dovolenku a je na vás, zda s čerpáním dovolené v požadovaný den souhlasíte.
Kontrola příchodu, odchodu ...
A co další zaměstnanci ? - můžete zpřísnit režim, říci, že je to kvůli panu X., že už nemůžete být tolerantní.
Nenechte na sebe křičet, postupujte asertivně.
Můžete snížit mzdu až do výše zaručené mzdy.
Pak je možnost výpovědi podle § 52 f), g) - podle tam uvedených podmínek, popř. mu místo toho nabídnout skončení pracovního poměru dohodou.
Pokud neplní dobře své pracovní povinnosti, má neuspokojivé pracovní výsledky, pak mu dejte napomenutí, ale ústní nestačí, musí být písemné. Musíte v něm popsat, co dělá nebo nedělá a vyzvat ho k odstranění nedostatků a dát mu přiměřenou dobu k nápravě (v případě, že místo práce sedí u kafe, tak přiměřená doba nebude třeba týden, ale hned). S dovolenou je to tak, že termín čerpání dovolené určuje výhradně zaměstnavatel, takže zaměstnanec nemůže říct, že si bere dovolenou a zůstat doma. Pokud chce dovolenou, musí si ji se zaměstnavatelem domluvit a získat od něj povolení (přesněji řečeno zaměstnavatel mu určí čerpání dovolené na dobu, kterou chce zaměstnanec). Pokud od Vás nemá písemné určení čerpání dovolené, tak jste mu ji neurčil a pokud zůstane bez toho doma, má neomluvenou absenci.
Když mu dáte písemnou výtku, pak při opakování prohřešku (nemusí být stejný) mu můžete dát výpověď dle Zákoníku práce § 52 písm f):" ....spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil"
Souhlasím se všemi, co napsali své reakce. Jste šéf a prostě s některými lidmi to po dobrém nejde. Bude se to stupňovat a trápíte se Vy a ne ten zaměstnanec, ten je v pohodě, protože vycítil, že si s ním nevíte rady. A rozloží Vám celý kolektiv, tomu věřte. Takže buď se ho rychle zbavte, nebo přitvrďte v systému Vašeho řízení a kontroly své vlastní firmy. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.