Re: nárok na dovolenou - mateřská
Ano, pokud požádá o čerpání dovolené tak, aby jí navazovala na mateřskou, tak se za následnou RD nekrátí. Neplatí to o RD před mateřskou v případě řetězení porodů. Záleží na přesných datech, protože v případě, že MD přesahuje do nového kalendářního roku, může se stát, že na roční dovolenou nárok nevznikne, protože nebude 60 dnů "odpracovaných".
Takže pokud chápu dobře, pokud odpracuje v roce min. 60 dní a nastoupí na MD a po ukončení rovnou zažádá o dovolenou má nárok na celoroční dovolenou?
Ještě se chci zeptat krátí se jen za nemoc nebo i za rodičák?
Můj případ je, že termín porodu mám 28.9. Stále pracuji. Vzhledem k tomu jak jsem do jiného stavu přišla a že nejsem dvacítka počítám, že dostanu neschopenku. Chtěla bych se s lékařem domluvit, že pracovat bych mohla řekněme do května/června - pak neschopenka.
V tomto případě limit 60 dní splňuji. Ale je tu ta nepřítomnost, v případě, že by byla od května je to víc než 100 dní.
Bude se mi za rok 2014 krátit dovolená?.
V roce 2015 tedy budu mít nárok na dovolenou a zároveň ještě MD, vzniká za rok 2015 nárok na dovolenou?
>>Ano, pokud požádá o čerpání dovolené tak, aby jí
>>navazovala na mateřskou, tak se za následnou RD
>>nekrátí.
>>Neplatí to o RD před mateřskou v případě řetězení
>>porodů. Záleží na přesných datech, protože v případě,
>>že MD
>>přesahuje do nového kalendářního roku, může se stát,
>>že na roční dovolenou nárok nevznikne, protože nebude
>>60 dnů "odpracovaných".
>
>Takže pokud chápu dobře, pokud odpracuje v roce min.
>60 dní a nastoupí na MD a po ukončení rovnou zažádá o
>dovolenou má nárok na celoroční dovolenou?
Pro účely dovolené se za odpracované dny považuje i čerpaná dovolená a dny na MD.
>
>Ještě se chci zeptat krátí se jen za nemoc nebo i za
>rodičák?
Za RD, která následuje po MD, se krátí podle toho, jestli matka požádá tak, aby jí navazovala na MD nebo jestli ji bude čerpat až po skončení RD.
>
>Můj případ je, že termín porodu mám 28.9. Stále
>pracuji. Vzhledem k tomu jak jsem do jiného stavu přišla a
>že nejsem dvacítka počítám, že dostanu neschopenku.
>Chtěla bych se s lékařem domluvit, že pracovat bych mohla
>řekněme do května/června - pak neschopenka.
>V tomto případě limit 60 dní splňuji. Ale je tu ta
>nepřítomnost, v případě, že by byla od května je to víc
>než 100 dní.
Na MD nastoupíte 6 až 8 týdnů před plánovaným dnem porodu. Jestli se nemýlím, tak to není 100 pracovních dnů ani v případě, že onemocníte dneska.
>Bude se mi za rok 2014 krátit dovolená?.
>V roce 2015 tedy budu mít nárok na dovolenou a zároveň
>ještě MD, vzniká za rok 2015 nárok na dovolenou?
Záleží na tom, kdy přesně na MD nastoupíte a kolik vám zbyde letošní dovolené. Pokud dny MD a čerpané D dají 60 dnů, budete mít celoroční nárok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.