Re: oprava faktury vystavené 2012
špatně jsem četla, nejdříve jsem myslela, že jde o reklamaci, ale vy jste jen špatně vyfakturovali
akorát mě zaráží, když ve smlouvě byla jasně stanovena cena, proč jste neřešili už dříve
správně byste měla vystavit ODD dle §43 ZDPH se sazbou 20% a podat dodatečné přiznání k DPH (nebo vzhledem k malé částce DPH risknout, že na to přijde FÚ až při kontrole)
pokud vedete účto, tak nemusíte podávat DPFO na snížení daň. povinnosti, ale v roce opravy bych výnosy o tuto částku nesnižovala
Bohužel, já smlouvu u sebe nemám. Tu má klientka, která si toho nevšimla (já každou smlouvu s fakturou nekontroluji) a odběratel, který neplatil to neřešil. Až teď, kdy je neustále urgujeme o zaplacení. Tak najednou hledají, jak se z toho vykroutit.
Dodatečné si mi právě dělat nechce. Radši bych, kdyby to šlo letos.
Mohla bych udělat opravný daňový doklad v 05/1014 se sazbou 20% a zápočet s fakturou 2012 a rozdíl odběratel zaplatí?
Nebo musí být opravný doklad 2012 a dodatečné DPH? Nebude z toho Fú počítat penále?¨
Moc děkuji
Dobře. Takže vystavíme opravný daň. doklad s datem 2012 (jak byla vystavena faktura 2012) na částku 3600 s 20% DPH, uděláme dodatečné DPH 2012 a víc nic za rok 2012 nedělat nemusíme. Co se týká Fú. Na §43 se podívám, ale radši se ptám, abych neudělala blbost.
Děkuji
Jarka
Přečetla jsem si příslušné paragrafy a pokud jsem je správně pochopila, tak tento náš případ by se měl řídit podle §42, protože se odběratel a dodavatel dohodli na slevě.
§43 se uplatní, pokud by došlo k chybně uplatněné sazbě DPH.
Takže pokud je to opravdu §42, tak do 15 dnů od zjištění a dohodnutí slevy se musí vystavit opravný daň. doklad, tj. letos v květnu. Žádné dodatečné 2012. Je to tak?
Děkuji
Aha, tak děkuji. Řeknu to tak klientce. Ona mi to úplně nevysvětlila, jen mi přeposílá emaily od odběratele, ale moc toho není, takže nevím přesně, o co jde.
Pokud je špatně fakturovaná částka, tak je to §43 a musí se udělat dodatečné 2012 DPH, ale nemusíme dělat dodatečné DPFO.
Pokud by to byla sleva, tak je to §42 a bylo by to letos.
Je to tak správně?
Moc děkuji, jste zlatá
Jarka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.