Re: služby daňové x nedaňové
ad 1) pokud vám hotel není schopen rozepsat zvlášť pronájem, pak celé na 513 bez nároku na odpočet DPH
ad 2) z faktury je patrné, že se jedná o občerstvení (stravovací služby mají stejně jako u nás místo plnění v zemi poskytnutí, takže by faktura byla se slov. DPH)? pokud ano, pak pouze ř. 5 přiznání a celé na 513
ad 3) pokud je smlouva na marketingové služby (nefakturujete jednotlivé položky), pak ř. 21 a SH kód 3
Děkuji paní Alli!!! Mohla bych se ještě zeptat znovu na bod 2) Faktura z EU je vystavena na "náklady se zabezpečením semináře a částka". Pak jsou k faktuře připnuty 3 jejich nákupní faktury: faktura za balíčky z hotelu - pronájem a občerstvení v jednom, faktura za tisk letáků, faktura za tisk brožur. Fakturují nám přesně součet svých nákupních faktur bez DPH, žádný zisk. Smlouva je jen ústní.
pokud bych nebyla schopna prokázat, že náklady na občerstvení byly pouze pro dodavatele z EU a jsou zahrnuty v kalkulaci ceny za marketingové služby, neriskovala bych a účtovala na 513 bez nároku na odpočet
účastnil se těch seminářů zdarma někdo od vašeho dodavatele?
Dodavatelem myslíte firmu, které jsme poté vystavili fakturu za marketingové služby? Myslím, že někdo tam od nich byl a zdarma to bylo pro všechny, tak pro něho taky. Ve skutečnosti jsme jim to celé "přefakturovali", ale faktura v sobě sčítá i další položky a tak to z ní není zřejmé a ze smlouvy také ne....
Nechce se mně riskovat, ale je to dost peněz. Napadá mě, kdyby firma, která pro nás seminář na Slovensku organizovala, byla ochotná změnit fakturu a vystavila ji položkově, tj. vyčíslila na ní odděleně kolik stál hotel, kolik letáky, kolik plakáty, pak bych alespoň u posledních 2 položek mohla uplatnit nárok na odpočet. Je to tak?
dodavatelem myslím tu firmu, kterou zmiňujete jako vašeho hlavní dodavatele z EU
v předchozí odpovědi jsem neměla na mysli neuplatnit nárok na odpočet vůbec, já bych si uplatnila nárok na odpočet DPH v ř. 43 z částky těch přiložených faktur (kromě občerstvení)
píšete, že jste jim všechno přefakturovali - i celé to občerstvení?
pokud ano a jste schopni vytvořit nějakou kalkulaci ceny za marketing a zohlednit v ní to občerstvení, tak si uplatněte DPH v ř. 43 z celé fakturované částky
náklady na občerstvení pak můžete dát daňově dle §24 odst. 2 písm. zc) ZDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.