Re: Je bankovní výpis účetní doklad? (SV
O tom rozhoduje shromáždění, ne já, já mám jenom jeden hlas. Avšak i kdyby SVJ mělo vlastní účet, pak by zase mohl bránit nahlédnutí výbor či předseda. Ledaže by každý vlastník měl dispoziční právo, což při 100 jednotkách je nereálné a nevhodné.
Ale k věci. Podstata otázky je nicméně jasná: je bankovní výpis účetním dokladem?
Bez znalosti příslušných dokumentů SVJ a uzavřené smlouvy mezi SVJ a správcem nelze relevantně odpovědět.
Když už nic jiného, tak je bankovní výpis podkladem pro účetní doklad. A v každém případě máte dle mého názoru nárok na to, abyste mohl zkontrolovat jednotlivé položky, které se Vašeho společenství SVJ týkají. I kdyby měl správce udělat kopie výpisů a nerelevantní položky začernit. Druhou věcí je, dostat tyto doklady k nahlédnutí. A tady bude problém, soudy budou drahé ale možná nezbude nic jiného.
Být Vámi, tak se spíš soustředím na uzavřené smlouvy, na částky v nich uvedené zda odpovídají trhu. A na fakturace za provedené služby a práce.
Pokud tomu dobře nerozumíte, tak by to chtělo někoho znalého. Abyste se nehonil za bankovními poplatky v řádu stokorun a neutekly Vám částky za údržbu či opravu v řádu deseti či statisíce Korun.
Děkuji! V daný moment problematice bohužel nerozumím, ale začínám studovat, byť je to běh na dlouhou trať (rád bych prosadil v našem domě volbu vlastního výboru, chci kandidovat, a odvolat stávajícího pověřeného vlastníka, nejprve však musím problematiku dobře nastudovat, což zabere mnoho měsíců). Měl jsem již schůzku s právníkem, ale zjistil jsem, že pokud se na otázku SVJ přímo nespecializuje, nemusí se nutně orientovat a vlastně mi nijak nepomohl.
Ano, je to tak. Ne každý právník, účetní či daňový poradce rozumí problematice SVJ. Zkuste se podívat na stránky
http://www.portalsvj.cz/
Je tam toho hodně, hlavně je přínosná diskuze.
Zrovna minulý týden jsem četla jednu diskuzi k problematice zvýšené odpovědnosti členů orgánů SVJ od letošního roku (viz. NOZ)
Novinky 2014
http://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/novy-obcansky-zakonik/zmeny-ve-fungovani-svj-od-roku-2014/
Sama jsem pár let připravovala podklady pro malé bytové družstvo pro účetního. Jako členka družstva jsem pro "vlastní" družstvo účtovat nemohla. Zadarmo to nešlo (finančák by měl hnal - hned by mě podezíral z braní peněz bokem) a byť bych si řekla o kačku za byt, tak by bylo zle v družstvu (sousedské vztahy).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.