Je bankovní výpis účetní doklad? (SVJ)

• (neregistrovaný)

12. 7. 2014 23:09

Dobrý den,

prosím o stanovisko, zda je možné bankovní výpisy vnímat jako účetní doklad.

Ptám se proto, že jako vlastník - člen společenství SVJ bych chtěl za účelem kontroly hospodaření SVJ nahlédnout do bankovních výpisů, což mi statutární orgán, resp. správce, nechce umožnit. Ze zákona mám jako vlastník právo nahlížet do účetních dokladů SVJ. Pokud by bylo možné bankovní výpisy chápat jako účetní doklady, nepochybně mohu nahlížet i do nich.

Problém má ještě druhý rozměr - naše SVJ nemá vlastní bankovní účet, je používán bankovní účet správce, kam vlastníci posílají své měsíční platby, a z kterého jsou hrazeny služby dodavatelům, splátky úvěru atd. Správce používá dva bankovní účty (u ČS a ČSOB) pro všechna SVJ, která spravuje.
    Tímto se ovšem moje právo komplikuje, protože pokud jsem došel k závěru, že mám zákonné právo nahlížet do bankovních výpisů svého SVJ, tak bohužel se obávám, že nemám právo nahlížet do bankovních výpisů cizího subjektu (=správce), byť na tomto účtu leží též moje peníze.

Co myslíte?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2014 23:54

jir.ta (neregistrovaný)

Re: Je bankovní výpis účetní doklad? (SV
      O tom rozhoduje shromáždění, ne já, já mám jenom jeden hlas. Avšak i kdyby SVJ mělo vlastní účet, pak by zase mohl bránit nahlédnutí výbor či předseda. Ledaže by každý vlastník měl dispoziční právo, což při 100 jednotkách je nereálné a nevhodné.

Ale k věci. Podstata otázky je nicméně jasná: je bankovní výpis účetním dokladem?

• 13. 7. 2014 13:28

. (neregistrovaný)

Bez znalosti příslušných dokumentů SVJ a uzavřené smlouvy mezi SVJ a správcem nelze relevantně odpovědět.
      Když už nic jiného, tak je bankovní výpis podkladem pro účetní doklad. A v každém případě máte dle mého názoru nárok na to, abyste mohl zkontrolovat jednotlivé položky, které se Vašeho společenství SVJ týkají. I kdyby měl správce udělat kopie výpisů a nerelevantní položky začernit. Druhou věcí je, dostat tyto doklady k nahlédnutí. A tady bude problém, soudy budou drahé ale možná nezbude nic jiného.
      Být Vámi, tak se spíš soustředím na uzavřené smlouvy, na částky v nich uvedené zda odpovídají trhu. A na fakturace za provedené služby a práce.
      Pokud tomu dobře nerozumíte, tak by to chtělo někoho znalého. Abyste se nehonil za bankovními poplatky v řádu stokorun a neutekly Vám částky za údržbu či opravu v řádu deseti či statisíce Korun.

• 13. 7. 2014 13:42

jir.ta (neregistrovaný)

Děkuji! V daný moment problematice bohužel nerozumím, ale začínám studovat, byť je to běh na dlouhou trať (rád bych prosadil v našem domě volbu vlastního výboru, chci kandidovat, a odvolat stávajícího pověřeného vlastníka, nejprve však musím problematiku dobře nastudovat, což zabere mnoho měsíců). Měl jsem již schůzku s právníkem, ale zjistil jsem, že pokud se na otázku SVJ přímo nespecializuje, nemusí se nutně orientovat a vlastně mi nijak nepomohl.

• 13. 7. 2014 13:53

. (neregistrovaný)

Ano, je to tak. Ne každý právník, účetní či daňový poradce rozumí problematice SVJ. Zkuste se podívat na stránky
      http://www.portalsvj.cz/
      Je tam toho hodně, hlavně je přínosná diskuze.
      Zrovna minulý týden jsem četla jednu diskuzi k problematice zvýšené odpovědnosti členů orgánů SVJ od letošního roku (viz. NOZ)

Novinky 2014
      http://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/novy-obcansky-zakonik/zmeny-ve-fungovani-svj-od-roku-2014/

Sama jsem pár let připravovala podklady pro malé bytové družstvo pro účetního. Jako členka družstva jsem pro "vlastní" družstvo účtovat nemohla. Zadarmo to nešlo (finančák by měl hnal - hned by mě podezíral z braní peněz bokem) a byť bych si řekla o kačku za byt, tak by bylo zle v družstvu (sousedské vztahy).

• 13. 7. 2014 14:12

jir.ta (neregistrovaný)

Radíte též SVJ? Předpokládám, že účetnictví SVJ bude trochu odlišné od účetnictví bytových družstev.
      Je možné se s vámi spojit, případně můj email je: jir.ta@post.cz
      Děkuji.

• 13. 7. 2014 18:39

Bárah (neregistrovaný)

Nejste náhodou z Uherského Brodu???? S tamním BD, které má "pod palcem" valnou většinu bytových domů, mám také své zkušenosti - chtěla bych změnit správcovství, ale jak píšete - je to běh na dlouhou trať.....

• 14. 7. 2014 0:06

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

jir.ta,

1) předpokládám, že jinde používáte nick mostečák. Tj. SBD Krušnohor, které spravuje cca 200 SVJ a je velmi často zároveň v roli statutárního orgánu a smluvního správce. Nepochopil jsem, proč se již několik dní zajímáte o prkotiny a neřešíte to zásadní:

- zřídit účet SVJ (pokud by došlo k insolvenci SBD, tak jsou peníze SVJ součástí konkurzní podstaty)

- oddělit statutární orgán a smluvního správce

- pokud nejste spokojeni se smluvním správcem, tak výhledově hledat jiného. Nedoporučuji to ale uspěchat. Nejdříve byste měl pochopit jak to u správce chodí, získat účetní knihy, jinak můžete prodělat při změně správce kalhoty.

K tomu ale potřebujete získat lidi v domě.

2) domnívám se, že výpisy jsou účetní doklady

3) i kdyby nebyly výpisy účetní doklady, tak podle § 1179 NOZ máte právo nahlížet do všech dokladů SVJ, nejenom účetních. Jak si to správce zařídí je jeho věc. Na informace o jiných SVJ samozřejmě nemáte právo. Ale předpokládám, že jednotlivá SVJ budou mít podúčty.

4) chcete kontrolovat hospodaření SVJ a k tomu je potřeba alespoň základní znalost účetnictví. Doporučuji navštívit stránky

http://klaiex.webnode.cz/

Dozvíte se tam levněji mnohem více než od Verlagu.
      Teprve až budete vědět na co se ptát, doporučuji jednat se správcem.

5) jen technická poznámka, na účtu neleží Vaše peníze. Na účtu leží peníze SBD Krušnohor. Vy máte pouze pohledávku za SBD Krušnohor. Až bude mít SVJ vlastní účet, tak opět na účtu nebudou Vaše peníze. Budou to peníze SVJ a Vy budete mít pouze pohledávku za SVJ.

Hezký den!

• 14. 7. 2014 0:06

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

jir.ta,

1) předpokládám, že jinde používáte nick mostečák. Tj. SBD Krušnohor, které spravuje cca 200 SVJ a je velmi často zároveň v roli statutárního orgánu a smluvního správce. Nepochopil jsem, proč se již několik dní zajímáte o prkotiny a neřešíte to zásadní:

- zřídit účet SVJ (pokud by došlo k insolvenci SBD, tak jsou peníze SVJ součástí konkurzní podstaty)

- oddělit statutární orgán a smluvního správce

- pokud nejste spokojeni se smluvním správcem, tak výhledově hledat jiného. Nedoporučuji to ale uspěchat. Nejdříve byste měl pochopit jak to u správce chodí, získat účetní knihy, jinak můžete prodělat při změně správce kalhoty.

K tomu ale potřebujete získat lidi v domě.

2) domnívám se, že výpisy jsou účetní doklady

3) i kdyby nebyly výpisy účetní doklady, tak podle § 1179 NOZ máte právo nahlížet do všech dokladů SVJ, nejenom účetních. Jak si to správce zařídí je jeho věc. Na informace o jiných SVJ samozřejmě nemáte právo. Ale předpokládám, že jednotlivá SVJ budou mít podúčty.

4) chcete kontrolovat hospodaření SVJ a k tomu je potřeba alespoň základní znalost účetnictví. Doporučuji navštívit stránky

http://klaiex.webnode.cz/

Dozvíte se tam levněji mnohem více než od Verlagu.
      Teprve až budete vědět na co se ptát, doporučuji jednat se správcem.

5) jen technická poznámka, na účtu neleží Vaše peníze. Na účtu leží peníze SBD Krušnohor. Vy máte pouze pohledávku za SBD Krušnohor. Až bude mít SVJ vlastní účet, tak opět na účtu nebudou Vaše peníze. Budou to peníze SVJ a Vy budete mít pouze pohledávku za SVJ.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).