Vlákno názorů k dotazu Fond oprav od Pavel Jirsa - ZOK § 750, § 744 Katko,1) FO nemůžete "dopočítat"...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2014 10:04

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

ZOK § 750, § 744
    Katko,

1) FO nemůžete "dopočítat" ze stavu BÚ, pohledávek a závazků. FO se tvoří ze zisku ve skupině 42.

2) Pokud byste chtěla provést operaci 42X/475, tak to nedoporučuji. Jednalo by se vlastně o výplatu podílů. Jednak by to podléhalo dani z příjmů a jednak je to od 1.1.2014 zakázáno v § 750 ZOK.

3) nerozumím operaci 413/475. Touto operací byste vlastní kapitál družstva převedla do majetku družstevníků. Pokud vše šlo přes náklady a výnosy, tak to nemá co dělat s účtem 413.

4) místo bádání nad neúčelnými opracemi doporučuji prověřit, zda nájemné od 1.1.2014 splňuje § 744 ZOK.

Hezký den!

• 22. 7. 2014 15:05

Danaa (neregistrovaný)

Re: ZOK § 750, § 744
    Dle mého se fond oprav netvoří ze zisku. U BD se nejedná o skutečný "fond", nýbrž o dlouhodobou zálohu na opravy (dlouhodobý zdroj na opravy dle § 744).

• 22. 7. 2014 16:50

Dano,

pokud se jedná o dlouhodobou zálohu na opravy (účet 475), potom nerozumím tomu, proč to nazýváte fondem (účet 42X). I v BD je záloha zálohou a fond fondem.

To je stejné, jako když spolujezdec řekne řidiči, že je na semaforu zelená, čímž by "samozřejmě" myslel červenou.

S odbornými termíny by se mělo zacházet podle jejich obsahu.

Když tady většina píše o "firmě", tak asi skoro nikdo netuší, že se jedná o "název" a nikoliv o společnost samotnou.

Závěrem: fond oprav se skutečně tvoří ze zisku. Můžete tomu nevěřit, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak vše, co s tím můžete dělat. BD mohlo do konce 2013 i vybírat dlouhodobé zálohy na opravy. Od 1.1.2014 si tím tak nejsem jistý právě s ohledem na § 744 ZOK.

ZOK je neopravitelný paskvil, který by se měl nahradit nějakým cizím zákoníkem. Doporučuji Právního rádce č. 7/2014, kde na tento paskvil upozorňuje prof. Pelikánová.

Hezký den!

• 23. 7. 2014 14:04

Katka13 (neregistrovaný)

Určitě s Vámi Pavle souhlasím. Odborné termíny by se měli používat podle jejich významu.

Když se vrátím ke svému původnímu dotazu, který mne stále trápí a nyní i pochybuji zda naše účetní firma zvolila správný postup.
    K 1.1.13 jsme se rozhodli (schváleno ČS) vybírat dlouhodobou zálohu na opravy (475).

Účetní firma počáteční stav účtu 475 dopočítala ze stavu finančních prostředků upravený o pohledávky a závazky. Tady netuším zda se takto postupuje či ne. Pokud ale vytvořila PS účtu 475 potřebovala k zaúčtování druhou stranu a pro tu zvolila účet 413. A tímto postupem si nejsem vůbec jistá, ale nenapadá mne jaký jiný účet bych použila.

Hezký den

• 23. 7. 2014 16:19

Katko,

uvedený postup se mi nelíbí.

Platí zásada "bilanční kontinuity". Tj. když něco máte 31.12., tak to musíte mít i 1.1. následujícího roku.

To jste měli tak velkou 413? Není náhodou zůstatek 413 na straně MD? To by se mi také nelíbilo.

Jeví se mi to tak, že chcete převést zdroje z vlastního kapitálu do cizího kapitálu, tj. vyplatit zisk. A to podléhá dani.

Zejména stále nechápu proč si hrajete s pasivy, tím přece nic nezískáte. Počáteční zůstatek 475 musí být 0 a po rozhodnutí, že budete využívat 475 se bude účet postupně naplňovat.

Pokud budete postupovat podle práva, tj. že počáteční zůstatek 475 bude 0, tak si nemusíte lámat hlavu, jaký použít protiúčet. :-))

Hezký den!

• 24. 7. 2014 9:16

Katka13 (neregistrovaný)

Dobrý den Pavle,

pokud to takto píšete, že počáteční zůstatek 475 má být 0, je opravdu zbytečné dělat takové účetní operace. Bohužel tak bylo v roce 2013 postupováno.

Jen mi ještě není jasná jedna věc. Pokud účet 475 začíná od nuly, tak v daném roce mohu provést opravy jen ve výši odpovídající výši účtu 475. Ale já mám finanční hotovosti více, z předchozích let.

Hezký den

• 24. 7. 2014 12:42

Katko,

pokud jste "vytvořili" účet 475 uvedeným způsobem, tak je to podle mého názoru v rozporu s právem a požadoval bych na "účetní" uvést 475 s počátečním stavem 0 jako opravu minulých období. Na jaké straně máte 413? Že bude na straně MD?

Peníze nemají mašličku. Pokud máte dost na účtu 221 tak opravujte. Nepoznáte, zda jsou to peníze kryté ze skupiny 41 nebo 42 nebo 45 nebo 46 nebo 47.

Hezký den!

• 24. 7. 2014 13:17

Katka13 (neregistrovaný)

>>>Katko,
    >>>
    >>>uvedený postup se mi nelíbí.
    >>>
    >>>Platí zásada "bilanční kontinuity". Tj. když něco
    >>>máte
    >>>31.12., tak to musíte mít i 1.1. následujícího roku.
    >>>
    >>>To jste měli tak velkou 413? Není náhodou zůstatek
    >>>413
    >>>na straně MD? To by se mi také nelíbilo.
    >>>
    >>>Jeví se mi to tak, že chcete převést zdroje z
    >>>vlastního kapitálu do cizího kapitálu, tj. vyplatit
    >>>zisk. A to
    >>>podléhá dani.
    >>>
    >>>Zejména stále nechápu proč si hrajete s pasivy, tím
    >>>přece nic nezískáte. Počáteční zůstatek 475 musí být
    >>>0
    >>>a
    >>>po rozhodnutí, že budete využívat 475 se bude účet
    >>>postupně naplňovat.
    >>>
    >>>Pokud budete postupovat podle práva, tj. že počáteční
    >>>zůstatek 475 bude 0, tak si nemusíte lámat hlavu,
    >>>jaký
    >>>použít protiúčet. :-))
    >>>
    >>>Hezký den!
    >>
    >>Dobrý den Pavle,
    >>
    >>pokud to takto píšete, že počáteční zůstatek 475 má
    >>být 0, je opravdu zbytečné dělat takové účetní
    >>operace.
    >>Bohužel tak bylo v roce 2013 postupováno.
    >>
    >>Jen mi ještě není jasná jedna věc. Pokud účet 475
    >>začíná od nuly, tak v daném roce mohu provést opravy
    >>jen
    >>ve výši odpovídající výši účtu 475. Ale já mám
    >>finanční
    >>hotovosti více, z předchozích let.
    >>
    >>Hezký den
    >
    >Katko,
    >
    >pokud jste "vytvořili" účet 475 uvedeným způsobem, tak
    >je to podle mého názoru v rozporu s právem a požadoval
    >bych na "účetní" uvést 475 s počátečním stavem 0 jako
    >opravu minulých období. Na jaké straně máte 413? Že
    >bude na straně MD?
    >
    >Peníze nemají mašličku. Pokud máte dost na účtu 221
    >tak opravujte. Nepoznáte, zda jsou to peníze kryté ze
    >skupiny 41 nebo 42 nebo 45 nebo 46 nebo 47.
    >
    >Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).