Re: Dotaz začáteč.-platba kartou/účt.výp
na platbu kartou si vytvořte nejdříve ostatní závazek - např. podle lístku od pumpy - zaúčtujte do nákladů - 5.. / 325, dle výpisu pak spárujte a budete účtovat 325 / 221
v Money se úhrady párují - podkladna/banka - nový výdej/příjem - pak přes tři tečky u VS - vyberete fakturu - potvrdíte a je to :-)
Děkuji za odpověď! Můžete mi prosím popsat, jak postupovat v Money při vytvoření ostatního závazku? Kartou většinou platím jen za materiál, případně v Bauhausu za věci, co v DE dávám do režie (šrouby atd). Příští rok povedu účetnictví a tak se na to chci připravit dopředu. Řekněme tedy, že jsem kartou zaplatil za materiál.
Nejdřív si musím vytvořit ostatní závazek. Dám si interní doklady/přidat. A jak ho vyplnit? Asi půjde jen o popis, dodavatele a předkontaci, datum bude stejné, jako datum platby. Nebo ne? To je totiž další věc, kterou nechápu. Pokud zaplatím kartou 31.3. za materiál, založím doklad o platbě a výpis se mi dostane do ruky až po odevzdání DPH, jak budu účtovat? Platba bude provedena v prvním kvartále a já pak musím dávat dodatečné???
Vyplnil jsem ho, a následně musím účtovat banku. Tedy Bankovní doklady/nový výdej. A musím spárovat tím, že u VS kliknu na tři tečky a vyberu, k čemu ta platba patří, chápu to dobře???
Děkuji za pomoc, moc si toho vážím!
Vy budete zapisovat do závazků, ne do interních dokladů, takže v záložce účetnictví nahoře na liště najdete závazky a zde zapíšete nový závazek, vyplníte datum vystavení, plnění DPH a td, popis, (dodavatele u paragonů nezadávám), z jakého účtu bude hrazeno, předkontaci ( v případě PHM 501/325), členění DPH ( Ř310,315) a potom tabulku DPH, kam dáte základ daně + daň.
Na základě tohoto dokladu se Vám potřebné údaje" natáhnou" do přiznání k DPH, bez ohledu na to, jestli jste zaúčtoval úhradu dokladu bankou
Aha, děkuji, nějak jsem se v tom zamotal..... A co když ten paragon zapomenu zaúčtovat k 31.3? Pak tam napíšu jaké datum? Pokud bych napsal 31.3., tak musím podat dodatečné, protože se mi změní dph za první kvartál, ne? Děkuji za vaše vysvětlení.
....... mmch víte, do čeho se
>ženete, když si chcete sám vést účetnictví?
Právě proto, že tuším co to obnáší, připravuji se na to dopředu. Kdysi jsem utrpěl vzděláním (dalo by se říci) v oboru, a i když jsem jak vidno vše zapomenul, nedá mi to a chci se to znovu naučit. Snad vás moje dotazy nebudou příliš obtěžovat :-) Teď si vedu DE, plátce dph, mám zaměstnance, za posledních 10 let jsem prošel kontrolou z FU, Soc, Vzp, vše bez chyby, tak snad obecné povědomí o tom, co se musí dělat, mám. Jen to podvojné účetnictví, jak se jmenovalo dříve, to mi dělá problém. Ale v podstatě jen proto, že zatím nechápu návaznost operací, než že bych tápal co je náklad a co výnos atd.
Něco jiného je vést DE v Excelu, kde si upravujete/přidáváte/odebíráte co a kdy chcete a potřebujete, něco jiného je účetnictví, kde to bohužel tak dobře nejde :-)
nestrašte pána tak.... zase taková věda to není - vím, o čem mluvím - vloni jsem také začínala - spadla do toho rovnýma nohama, chvíli tápala, pak se ptala, hledala na netu a absolvovala kurz - pak hned v únoru kontrola z FÚ - měla jsem strach - vše proběhlo bez problémů
Re: Dotaz začátečníka
>>>>....... mmch víte, do čeho se
>>>>>ženete, když si chcete sám vést účetnictví?
>>>>
>>>>Právě proto, že tuším co to obnáší, připravuji se na
>>>>to dopředu. Kdysi jsem utrpěl vzděláním (dalo by se
>>>>říci) v oboru, a i když jsem jak vidno vše zapomenul,
>>>>nedá mi to a chci se to znovu naučit. Snad vás moje
>>>>dotazy nebudou příliš obtěžovat :-) Teď si vedu DE,
>>>>plátce
>>>>dph, mám zaměstnance, za posledních 10 let jsem
>>>>prošel
>>>>kontrolou z FU, Soc, Vzp, vše bez chyby, tak snad
>>>>obecné povědomí o tom, co se musí dělat, mám. Jen to
>>>>podvojné účetnictví, jak se jmenovalo dříve, to mi
>>>>dělá
>>>>problém. Ale v podstatě jen proto, že zatím nechápu
>>>>návaznost operací, než že bych tápal co je náklad a
>>>>co
>>>>výnos atd.
>>>>Něco jiného je vést DE v Excelu, kde si
>>>>upravujete/přidáváte/odebíráte co a kdy chcete a
>>>>potřebujete, něco
>>>>jiného je účetnictví, kde to bohužel tak dobře nejde
>>>>:-)
>>>
>>>No právě, je to úplně jiné, než DE. A nejde jen o
>>>běžné účtování, ale co závěrka, dohadné položky,
>>>rezervy,
>>>transformace hosp.výsledku na základ daně..... atd.
>>
>>nestrašte pána tak.... zase taková věda to není -
>>vím,
>>o čem mluvím - vloni jsem také začínala - spadla do
>>toho rovnýma nohama, chvíli tápala, pak se ptala,
>>hledala na netu a absolvovala kurz - pak hned v únoru
>>kontrola z FÚ - měla jsem strach - vše proběhlo bez
>>problémů
>to jste šikovná
Na srandičky Vás Mirko užije ...
Měli bychom děvuchu spíš politovat, když si myslí, že účtování zase taková věda není, a to už po cca roce účtování, kurzu a jedné kontrole z FÚ. Sladká nevědomost ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.