Dotaz začáteč.-platba kartou/účt.výpisů

• (neregistrovaný)

24. 7. 2014 11:12

Dobrý den, pokouším se proniknout do tajů účetnictví (daňovou evidenci zvládám) a mám problém s pochopením návazností jednotlivých operací, nejvíc nechápu účtování banky.
    Pokladní doklady jsou jednoduché, faktury přijaté a vydané také, mzdu zaúčtuji, ale banka je pro mě zatím záhada. Dostanu fakturu na zboží, zaúčtuji ji a následně zaplatím z banky. Až mi dojde výpis, budu tam mít doklad o tom, že jsem zaplatil. Zaúčtuji 321/221. Je nějak potřeba "párovat" došlé a odchozí platby s konkrétní fakturou, nebo k tomu "párování" dochází na jednotlivých účtech automaticky tím, že nejdřív na něm mám závazek a pak to dorovnám zaplacením? Nevyjadřuji se teď asi moc srozumitelně, snad mě někdo pochopíte...

Co ale nechápu je, jak se účtuje platba za zboží/služby která byla uskutečněna kartou. V tom případě nemám fakturu, kterou jsem platil. Musím vytvořit nějaký interní doklad, nebo jak se postupuje? Mám demo MoneyS3 a výhledově si budu kupovat tento program, pokud ho někdo ovládáte, budu rád za vysvětlení postupu, protože se s tím docela peru. Předpokládám, že se bude jednat o interní doklad, jen nevím jak ho udělat a co na něj napsat. Účtování bude asi 325/221, že? A to bude jediné účtování, nebo ještě něco?

Děkuji Vám za jakoukoliv radu, jak vidíte, nerozumím tomu a jsem vděčný za to, že někdo ztrácí čas odpovědí někomu, koho ani nezná. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).