Re: Nárok na 1. PPM nebyl, nyní bude 2.
Paní JiřinoH., děkuji za odpověď. Nezastírám, že se to všechno dělá proto, aby byla pojištěná a měla nemocenskou a mateřskou. Vdala se sem a s majiteli firmy je spřátelená. Myslím si správně, že rodičovská by mohla skončit třeba i v polovině července a ten výdělek mít až od poloviny července do konce července a od 1.8. nemoc, a přesto by platilo, co jsem psala výše. Je to tak?
Mně se totiž plete něco s nejméně 30ti dny pojištění, ale to mám asi na mysli případ, kdy je žena pár let na rodičovské, přechází na další MD a nic mezi RD a MD neodpracuje. V takovém případě se hledá nějaký výdělek a pojištěná doba ve 12ti měsících před nástupem na MD a když tam není, tak se jde zpětně až do roku, ve kterém je aspoň 30 pojištěných dnů. Ale v našem případě tam nemusí být těch aspoň 30 pojištěných dnů a stačí třeba i jen 10 dnů v červenci, mám pravdu?
Těch 7 KD je jen ve vyjmenovaných příp.a to § 18 odst.4 a 5./ není-li 7 KD, použije se jedna třicetina předpokl. výdělku).Pokud jde
PPM do 4 let věku 1.dítěte , stanoví se podle §19 odst.3- tedy tento její nový průměr bude v každém příp.vyšší. Ano, Karo, jde se dozadu a není-li ve posl.12 KM příjem, vezme se předch.kalendářní rok, kde bude příjem a alespon 30 KD v děliteli.
Měla jsem na mysli odstavec 6:
"Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 7 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.