Re: prodej auta-DPH cena obvyklá?
Auto bylo koupeno kdy? a bylo používáno ve firmě i pro soukromé účely? protože u aut koupených do 31.3.2012 byl jiný režim na uplatňování DPH při použití i pro soukromé účely než později. Důležité je, kdy přesně bylo auto koupeno a jestli bylo používáno i pro soukromé jízdy u vás ve firmě (krátili jste nárok na odpočet DPH?), ne pro jaké účely bude využíváno po prodeji.
Osobní auto koupeno v 11/2010,užíváno jen ve firmě, soukromé účely
ne,DPH na vstupu nárokovano celé. Prodáno jednateli ve 3/14 do soukromého vlastn.za smluvní cenu,která jak jsem uváděla je samo nižší než znalecký posudek.Mám teď další podobný případ,začla jsem se v tom víc vrtat a nějak jsem na pochybám,aby bylo vše správně.
...
>
>Osobní auto koupeno v 11/2010,užíváno jen ve firmě,
>soukromé účely
>ne,DPH na vstupu nárokovano celé. Prodáno jednateli ve
>3/14 do soukromého vlastn.za smluvní cenu,která jak
>jsem uváděla je samo nižší než znalecký posudek.Mám teď
>další podobný případ,začla jsem se v tom víc vrtat a
>nějak jsem na pochybám,aby bylo vše správně.
§76 ZDPH v tomto případě ne. Do dani z příjmů i DPH musíte při prodeji spojené osobě vycházet z ceny obvyklé, pokud FÚ uspokojivě nedoložíte, že cena byla sjednána jako mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích. Pak i dle mě se u jednatele, když mu bylo prodáno za cenu nižší než obvyklou, jedná o nepeněžní příjem, který by mu měl být dodaněn + ZP, SP.
Z pohledu firmy jednoznačně beru,že dodaním v příjmovce rozdíl cen z posudku a prodeje.U DPH jsem si nebyla jistá,čili musím opravit dodatečně výstup na vyšší cenu.Ten §78d dph stále na vážkách a když vezmu v úvahu ještě"nepeněžní příjem" u jednatele samotného,není toho zdanění z jedné transakce až příliš? :)
Vám také přeji hezký den a poradit si nejlépe tak :), že cenu prodejní obhájit před FÚ jako "cenu obvyklou"( pokud to tedy není o řád jinak), doložením cen z autobazarů, s přihlédnutím k najetým km, firemním auto řízeno více řidiči nebo převoz těžkých a nadměrných nákladů, jste stavební firma - jízda v nezpevněném terénu - tomu odpovídal technický stav vozidla, proto nižší cena ....
Pokusím se vysvětlit §78d, který asi vidíte nesprávně , hlavně se Vás vůbec netýka" Osobní auto koupeno v 11/2010,užíváno jen ve firmě, soukromé účely ne,DPH na vstupu nárokovano celé."
Tento § říká v odst.3 že mám právo provést úpravu.
Př. Koupím auto v lednu, jezdím soukromě - uplatním 50%, v prosinci prodám , mám právo " douplatnit "odpočet.
odst 4 "upozorňuje", že přesto že jsem u majetku řekla , že bude jen z 50% "firemní", tak při prodeji nebudu rozdělovat na uplatněné a neuplatněné, ale odvedu DPH z celé prodejní ceny
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.