Re: prodej auta-DPH cena obvyklá?
Zde přeci nedošlo ke změně v rozsahu použití majetku pro účely, které zakládají nárok na odpočet daně. Budete prodávat za cenu obvyklou + DPH.
Auto bylo koupeno kdy? a bylo používáno ve firmě i pro soukromé účely? protože u aut koupených do 31.3.2012 byl jiný režim na uplatňování DPH při použití i pro soukromé účely než později. Důležité je, kdy přesně bylo auto koupeno a jestli bylo používáno i pro soukromé jízdy u vás ve firmě (krátili jste nárok na odpočet DPH?), ne pro jaké účely bude využíváno po prodeji.
Osobní auto koupeno v 11/2010,užíváno jen ve firmě, soukromé účely
ne,DPH na vstupu nárokovano celé. Prodáno jednateli ve 3/14 do soukromého vlastn.za smluvní cenu,která jak jsem uváděla je samo nižší než znalecký posudek.Mám teď další podobný případ,začla jsem se v tom víc vrtat a nějak jsem na pochybám,aby bylo vše správně.
...
>
>Osobní auto koupeno v 11/2010,užíváno jen ve firmě,
>soukromé účely
>ne,DPH na vstupu nárokovano celé. Prodáno jednateli ve
>3/14 do soukromého vlastn.za smluvní cenu,která jak
>jsem uváděla je samo nižší než znalecký posudek.Mám teď
>další podobný případ,začla jsem se v tom víc vrtat a
>nějak jsem na pochybám,aby bylo vše správně.
§76 ZDPH v tomto případě ne. Do dani z příjmů i DPH musíte při prodeji spojené osobě vycházet z ceny obvyklé, pokud FÚ uspokojivě nedoložíte, že cena byla sjednána jako mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích. Pak i dle mě se u jednatele, když mu bylo prodáno za cenu nižší než obvyklou, jedná o nepeněžní příjem, který by mu měl být dodaněn + ZP, SP.
Z pohledu firmy jednoznačně beru,že dodaním v příjmovce rozdíl cen z posudku a prodeje.U DPH jsem si nebyla jistá,čili musím opravit dodatečně výstup na vyšší cenu.Ten §78d dph stále na vážkách a když vezmu v úvahu ještě"nepeněžní příjem" u jednatele samotného,není toho zdanění z jedné transakce až příliš? :)
Vám také přeji hezký den a poradit si nejlépe tak :), že cenu prodejní obhájit před FÚ jako "cenu obvyklou"( pokud to tedy není o řád jinak), doložením cen z autobazarů, s přihlédnutím k najetým km, firemním auto řízeno více řidiči nebo převoz těžkých a nadměrných nákladů, jste stavební firma - jízda v nezpevněném terénu - tomu odpovídal technický stav vozidla, proto nižší cena ....
Pokusím se vysvětlit §78d, který asi vidíte nesprávně , hlavně se Vás vůbec netýka" Osobní auto koupeno v 11/2010,užíváno jen ve firmě, soukromé účely ne,DPH na vstupu nárokovano celé."
Tento § říká v odst.3 že mám právo provést úpravu.
Př. Koupím auto v lednu, jezdím soukromě - uplatním 50%, v prosinci prodám , mám právo " douplatnit "odpočet.
odst 4 "upozorňuje", že přesto že jsem u majetku řekla , že bude jen z 50% "firemní", tak při prodeji nebudu rozdělovat na uplatněné a neuplatněné, ale odvedu DPH z celé prodejní ceny
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Na ministerstvo dopravy míří expert ze Slovenska. Jejich vlaky jsou terčem vtipů
Proč je vánoční reklama na Kofolu tak oblíbená? Protože se v ní krade
Brýle jako šperk, ne kompenzační pomůcka. Pavel prodává unikátní design
Příspěvky na sítě vytvořené pomocí AI? Jejich záplava začíná být docela otravná
Práce kvapná… Schillerová a spol. zapomněli u snížení záloh na OSVČ s paušální daní
Další změny v pracovnělékařských prohlídkách od 1. ledna 2026
29. 7. 2014 12:12
spol s.r.o. při prodeji osobního auta jednateli odvede DPH z prodejní ceny vozu dle smlouvy,kterou skutečně firma obdrží nebo z ceny dle znaleckého posudku?(při pořízení auta firma uplatňovala DPH na vstupu).A jak to bude se zaúčtováním?
děkuji všem za radu